Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 18 d’abril de 2011

Hedysarum confertum Desf.


NOMS: Estaca-rossins. Rabassa llenyosa. Cast. Zulla silvestre. Anglés: honeysuckle. Alemany: Süßklee

Inflorescència
SINÒNIMS:  Hedysarum confertum subsp. Fontanesii;  Hedysarum confertum subsp. Confertum;  Hedysarum boveanum subsp. europaeum ;  Hedysarum humile;  Hedysarum humile subsp. fontanesii

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Rosmarinetalia.  Brolles, timonedes, terrenys pedregosos i secs en substrats bàsics. Fins els 800 metres d’altitud.

Tiges llenyoses a la base
FORMA VITAL: Camèfit: planta que durant els períodes desfavorables conserva gemmes perdurants aèries a menys de 25 centímetres del sòl.

DESCRIPCIÓ:  Planta perenne de tiges un poc llenyoses (sufruticosa) de fins 50 cm d’alçada.


Fulles imparipinnades
Fulles imparipinnades, dividides en 6-14 parells de folíols estretament abovats, i l’últim un poc més menut que els laterals.

Quilla de la flor major que l'estendard
Flors en inflorescències axil·lars en raïm amb un llarg peduncle. Les flors són pedicel·lades, amb calze de cinc dents estretes. Corol·la purpúria o rosada, amb la quilla més llarga que l’estendard i corbada en angle recte.

Llegum indehiscent amb punxes
Fruit indehiscents en 2 a 4 artells semicirculars amb les cares cobertes d’espines.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El fruit de l’estaca rosí es un llegum que està constrenyit en 2 o 3 segments per on es trenca transversalment per disseminar la grana, en comptes d'obrir-se per les valves com sol ser habitual en els llegums. Aquest llegum dividit en articles monosperms s’anomena loment

Espècie protegida en Catalunya
USOS I PROPIETATS: Està estudiant-se la seua utilització per a mitigar la pèrdua i degradació de sol per la capacitat de rebrot i la facilitat amb que colonitza zones degrades.  

SABIES QUE... el nom genèric de Hedysarum procedeix del grec “hedys” que significa dolç i del grec “sáron” que significa escombra, granera.
 Planta protegida inclosa en el Catàleg de flora amenaçada de Catalunya

Família Leguminosae

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...