Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

Papallones


PAPALLONES


Les papallones són aquells insectes delicats i de vistosos color que dibuixen una geometria original i sempre atractiva, però també són les arnes de la roba, el cuc de la col, el de la poma, la processionària i molts altres no tan atractius.


Les papallones són lepidòpters (del grec “lepido” que significa escata i “pteron” que vol dir ala) i reben aquest nom perquè tenen les ales cobertes d’escates. Hi ha dos grups principals: les papallones diürnes (Ropalòcers) i les papallones nocturnes (Heteròcers).  Les ales són les parts més belles, especialment de les diürnes, que serveixen d’atracció sexual per a la reproducció però els colors cridaners també serveixen d’avís als depredadors de que són verinoses, i els colors que imiten el seu hàbitat serveixen per camuflar-se i evitar servir d’aliment a altres.

El cicle biològic i reproductiu de les papallones és força interessant. Consta de quatre etapes ben diferenciades: ou, eruga, crisàlide i imago (adult). Les papallones femelles ponen nombrosos ous a la planta d’on es nodreix l’eruga. En quan surt de l’ou, l’eruga comença la funció principal d’aquesta etapa: la de nodrir-se i acumular reserves per a les etapes següents, així que, en aquesta etapa, augmenta fins a 3000 vegades el pes de l’ou. Les erugues també presenten una coloració diferent en cada espècie i tenen sistemes de defensa com ara l’emissió de líquid pudent o els colors que avisen que són verinosos. Té unes glàndules que produeixen la seda amb la que es tancarà el capoll i es produirà l’estadi nimfal, la crisàlide, on es desenvolupa la metamorfosi que transforma l’eruga en papallona.

Als adults o imagos es dona amb freqüència el dimorfisme sexual, és a dir, que la femella i el mascle de la mateixa espècie tenen diferències de color o de mida. En aquesta fase es dona la recerca de parella: les diürnes utilitzen l’atracció visual, mitjançant els colors i els dibuixos atractius, mentre que les papallones nocturnes fan servir les feromones per assolir la nova parella. Després de la còpula la femella pon els ous damunt la planta nutrícia i comença un nou cicle.


                              Aprèn a identificar papallones sempre que vulguis en YouTube

LLISTA DE PAPALLONES PUBLICADES



Gonepteryxrhamni (Linnaeus, 1758)
Anthocharis euphenoides Staudinger, 1869












Iphiclides podalirius (Linnaeus, 1758)
Leptidea sinapis (Linnaeus, 1758)
Lysandra bellargus Rottemburg, 1775








Papilio machaon. Linnaeus 1758












Vanessa cardui  Linnaeus 1758




































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...