Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 22 de juliol del 2013

Conopodium thalictrifolium (Boiss) Calest.


NOMS: Castanyola. Serelló. Sorelló. Surolló. Anyol talictrifoli. Castellà: Macuca. Chufera. Terreños.

Umbèl·lula amb flors blanques
SINÒNIMS: Heterotaenia thalictrifolia Boiss.; Bunium thalictrifolium Boiss.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental. Endemisme del sud i sud est de la Península Ibèrica, especialment al nord de la província d’Alacant i el sud el sud de la de València.

HÀBITAT: Scrophularion sciophilae. Pedregars orientats al nord sobre sòl calcari. Entre els 50 i els 1550 metres d’altitud.

Tiges gràcils acabades en umbel·la de 3-9 radis
FORMA VITAL: Geòfit: en les formes vitals de Raunkjaer, plantes vivaces que durant l'època favorable produeixen òrgans de reserva subterranis on s'acumulen els nutrients per a sobreviure durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ: Herba erecta amb tiges que poden ultrapassar el mig metre d’alçada, gràcils i flexuosos.

Fulles basals amb llarg pecíol
Fulles inferiors llargament peciolades, dividides en segments ovats; les mitjanes i superiors 1-2 pinnatisectes, dividides en segments linears escassos, sovint trisectes, amb beines caulinars.

Flors amb pètals emarginats
Flors hermafrodites en umbel·la de 3-9 radis, amb poques o cap bràctea o bractèola. Sèpals poc visibles. Pètals blancs, enters, emarginats. Estilopodi cònic. Floreix d’abril a juliol.

Fruits amb vites filiformes
Fruit amb estils reflexos; ovoide-oblong, val·lècules amb tres vites de costes filiformes, poc aparents.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Val·lècula, en botànica, és diu  al solc, fissura o esquerda, comprés entre dues sortints rectes i estrets que fa ressalt a la superfície (costa) del fruit de les umbel·líferes.

USOS I PROPIETATS: No en coneguem

Fulla caulinar
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Conopodium deriva del grec “kônos, -ou” que significa con, amb forma de con, i “pódion, -ou” que significa peuet, un diminutiu de “poús. Podós” peu. Rep aquest nom pel paregut de l’estilopodi, és adir, el disc format per les bases engruixides dels estils que corona el fruit de les umbel·líferes, a petits peus.

L’epítet específic thalictrifolium ve del nom del gènere de la família de les ranunculàcies "Thalictrum" i "folium" fulla: amb fulles com les de Thalictrum.

Família Umbelliferae (Apiaceae)


1 comentari:

  1. Molt bonica aquesta castanyola, no la coneixia i ara si la veig ja sabre com es diu.
    Gràcies, Manel, per tantes flors que ens mostres, es un plaer visitar el teu blog.
    Un petonet!!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...