Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 3 de març del 2016

Cakile maritima Scop.

NOMS: Rave de mar. Ravenissa de mar. Castellà : Oruga marítima. Rucamar. Gallego: Caquila. Eiruga marina. Portuguès: Eruca-marítima. Eruca marinha. Francès: Cakilier maritime. Roquette de mer. Italià: Baccherone. Ravastrello marittimo. Anglès: European Searocket. Sea Rocket. Alemany: Meersenf. Neerlandès: Zeeraket. Grec: Κακίλη η παράλια.

Creix en arenals i platges ruderalitzades
SINÒNIMS: Bunias cakile L.

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània

HÀBITAT: Glaucio-Cakilion. Arenals marítims, platges pedregoses, ruderalitzades i en espais degradats i nitrificats per les deixalles de les marees marines. Aquests exemplars de la platja de Tavernes de la Valldigna.

Síliqua indehiscent
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Planta anual amb tiges de fins 40 cm, de color verd clar, glabres, i amb llarga arrel pivotant. Ramificada des de la base amb branques ascendents o rastreres.

Fulles carnoses
Fulles peciolades, dividides, pinnatífides, amb lòbuls desiguals sencers o dentats, carnoses i lluentes

Calze amb quatre sèpals erectes
Flors en raïm terminal que va allargant-se a la fructificació. Calze amb quatre sèpals erectes verds i glabres, amb bossa a la base. Corol·la amb quatre pètals en creu de color violaci, lliures, de llarga ungla i escotats a l’àpex. Androceu amb sis estams dels quals els dos laterals són més curts que els quatre centrals (tetradínams). Gineceu amb estigma sèssil.

Fruit en dues parts ben diferenciades
Fruit en síliqua indehiscent quatre vegades més llarg que ample, paregut a una punta de fletxa, coriàcia, amb dues parts clarament diferenciades: el inferior més petit, persistent i amb dues extensions laterals; i el superior caduc, de secció quadrangular i àpex agut, que sura en l’aigua per a dispersar les llavors.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una característica de l’androceu de les crucíferes és que és tetradínam, és a dir, que consta d’un primer verticil format per dos estams curts i un segon amb quatre de més llargs, tots sis drets al voltant del pistil.

Androceu tetradínam
USOS I PROPIETATS: El suc de la planta fresca s’empra en medicina popular com antiescorbútica perquè és rica en vitamina C. Els brots tendres s’afegeixen a les amanides per donar un punt picant semblant a la mostassa.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere  Cakile deriva de “kakeleh” el nom de la planta en àrab. L’epítet específic marítima ve del llatí “maritimus, -a, -um” marítim, marí, perquè apareix, en terres baixes, en zones de costa.

Família Cruciferae (Brassicaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...