Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 15 de març del 2016

Malcolmia littorea (L.) R.Br.

NOMS: Malcòlmia litoral, Viola marítima, Violeta de mar. Castellà: Alhelí de mar. Gallego: Alelí das praias. Malcomia. Portuguès: Goivinho-da-praia. Goivo da praia. Francès: Malcolmie des cotes. Julienne des sables. Italià: Malcolmia litorale. Anglès: Sand Stock. Silver Sea-stock.

Flors en raïms laxos de 5-20 flors
SINÒNIMS: Cheiranthus littoreus L.

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània occidental

HÀBITAT: Ammophilion arundinaceae. Creix en dunes i arenals marítims. Fins els 100 metres d’altitud. Aquests exemplars de la platja de Tavernes de la Valldigna.

Habita dunes i arenals costaners 
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: Planta perenne de base lignificada i ramificada des de la base, amb vàries tiges erectes de fins 40 cm d’alçada, coberta d’un dens toment de pèls estrellats que li donen aspecte cendrós.  

Fulles alternes sèssils o subsèssils
Fulles alternes, sèssils o subsèssils, oblongues o espatulades, atenuades a la base, de limbe gruixut i marge enter o sinuat.

Flors amb quatre pètals amb el limbe en creu
Flors en raïms de 5-20 flors, sostingudes per un pedicel de fins 1 cm. Tetràmeres, hermafrodites. Calze amb quatre sèpals tomentosos i erectes dels quals dos unflats a la base. Corol·la amb quatre pètals en creu de color entre rosat i porpra, amb llarga ungla blanca o groguenca, de limbe triangular i emarginat. Androceu amb sis estams, dels quals dos més curts (tetradínam). Floreix de maig a setembre

Fruits en llargues síliqües 
Fruit en síliqua de fins 7 cm i secció circular, atenuada a l’àpex, erecta o flexuosa,  dehiscent per dues valves

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Diversos estudis han demostrat que l’espècie exòtica Carpobrotus edulis procedent d’Àfrica del Sud, que ha envaït les dunes i els arenals de les nostres costes, allibera substàncies al·lelopàtiques que inhibeixen la germinació de les llavors de Malcolmia littorea i el desenvolupament de les seues arrels, el que posa en perill l’existència d’aquesta espècie autòctona.

Sèpals erectes i tomentosos
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Malcolmia és en honor del jardiner i viverista anglès William Malcolm, o potser del seu nebot dit també William Malcolm, que va ser director del viver de Kensington (Anglaterra). L’epítet específic littorea deriva de "litus, litoris" riba, platja, és a dir, de la platja.

Des de l'any 1995 és una espècie protegida, inclosa en el Catálogo Regional de Flora Amenazada de Asturias com a espècie en perill d'extinció a conseqüència de l'alteració del seu hàbitat natural.

Va ser  descrita primer per Carles Linné amb el nom de Cheiranthus littoreus  en Species Plantarum 2: 925 (1763). Més tard va ser publicada amb el nom de Malcolmia littorea per W.T.Aiton i publicada en Hortus Kewensis; or, a Catalogue of the Plants Cultivated in the Royal Botanic Garden at Kew. London (2nd ed.) 4: 121. 1812

Família Cruciferae (Brassicaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...