Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 22 d’abril del 2020

Atriplex prostrata Boucher ex DC.

NOMS: Blet. Herba molla. Castellà: Armuelle silvestre. Acelga falsa. Occità: Senisclet. Gallego: Armol. Portuguès:  Armoles-bravos. Francès: Arroche couchée. Arroche hastée. Italià: Atriplice comune. Anglès: Spear-leaved Orache. Triangle Orache. Alemany: Niederliegende Melde. Spieß-Melde. Spießmelde. Neerlandès: Spiesmelde. Grec: Λεμπουτιά. Xinés: ji ye bin li


SINÒNIMS: Atriplex patula var. prostrata (Boucher ex DC.) Mert. & W.D.J. Koch; Atriplex latifolia Wahl.; Atriplex hastata auct.; 

DISTRIBUCIÓ: Holàrtica: L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt dels continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Creix en llocs humits, sovint salobrars, i ruderals, en camps de conreu, horts, vores de camins, llocs alterats i nitrificats, i arenals. Fins els 800 metres d’altitud.


FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba anual que pot assolir el metre d’alçada, d’un verd farinós, amb tiges ascendents o prostrats amb estries verdoses i blanquinoses i les branques inferiors molt obertes.


Fulles de distribució alterna o oposada, peciolades, les caulinars triangulars, en forma de fletxa, amb lòbuls laterals, i les de les tiges florals lineals-lanceolades


Flors verdoses i poc aparents en inflorescències en panícula terminal laxa. Masculines o hermafrodites amb 5 tèpals; les femenines amb dues bractèoles que creixen més a la fructificació per tancar el fruit, sense periant. Androceu amb 5 estams inserts a la base del periant; gineceu amb ovari súper i dos estigmes filiformes. Floreix en primavera i estiu, entre maig i octubre


Fruit abraçat per bractèoles herbàcies soldades a la base, en forma de rombe. Hi ha de dues formes: unes llises, negres i molt menudes, i altres tuberculades, brunes i el doble de grans.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les plantes del gènere Atriplex reben, en general, el nom comú de salats degut a que, com adaptació a la dificultat d’extreure l’aigua dels sòls salins en què arrela, presenten les fulles més o menys crasses i el suc cel·lular també salabrós.

USOS I PROPIETATS: L’herba molla és comestible com a verdura, igual que altres espècies del gènere


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere, Atriplex¸deriva d’atriplex, una llatinització del grec "ατραϕαξυς atraphaxis" compost del prefix privatiu “α- a-” i de "τρέφω trefo" nutrir, alimentar, és adir, no nutrient, per l’escàs valor nutritiu de les espècies d’aquest gènere.

L’epítet específic prostrata deriva del llatí “prostratus, -a, -um” prostrat, que significa estès, gitat en terra, per l’hàbit de la planta estesa per el terra.   

Atriplex prostrata va ser descrita per Jules Armand Guillaume Boucher de Crèvecoeur (Boucher), i publicada en Flore Française. Troisième Édition 3: 387. 1805.

Família Amaranthaceae, Chenopodiaceae

1 comentari:

  1. ¡Hombre! amigo Manuel, es un placer leerte de nuevo por estos lares después de unas largas vacaciones. Espero te encuentres bien al igual que tus seres queridos de esta pesadilla que por desgracia nos asola hoy día.
    Como siempre una bella planta, una más de tantas otras que no se les suele dar importancia y que normalmente suelen pasar desapercibidas, cuando realmente son plantas silvestres y autóctonas de un gran valor ecológico.
    Ha sido un placer leerte de nuevo con esa exhaustiva información amigo Manuel.
    Un abrazo y cuidaros.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...