Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 26 de juliol del 2013

Linaria micrantha (Cav.) Hoffmanns. & Link


NOMS: Linària micranta. Linària arvense. Castellà: Linaria de flor enana. Portuguès: Ansarina. Italià: Linajola minima. Francès: Linaire à petites fleurs.

Inflorescències denses a l'antesi
SINÒNIMS: Linaria arvensis (L.) Desf. subsp. micrantha (Cav.) Lange; Antirrhinum micranthum  Cav.; Linaria parviflora Desf.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Terres de cultiu, erms, pradells anuals de sòls calcaris. Fins els 300 metres d’altitud.

Tiges fèrtils de fins dos pams d'alçada
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ: Planta anual amb pèls glandulosos en la inflorescència, amb tiges fèrtils erectes que poden arribar als dos pams d’alçada, mentre les tiges estèrils no arriben als 10 cm.

Fulles linear-lanceolades
Fulles de les tiges fèrtils linear lanceolades, alternes les superiors, i en verticils de 3 ó 4 les inferiors; les de les tiges estèrils disposades en verticils de 3 ó 4 fulles.

Flor molt petita amb esperó inferior a 1 mm
Flors en inflorescències denses a l’antesi, més laxa a la fructificació. Flors blaves amb venes més obscures i un petit pecíol. Calze amb cinc sèpals subiguals. Corol·la labiada molt petita (2,5-5 mm) amb esperó de menys d’un mil·límetre, recte o poc corbat, i el paladar més claret. Floreix de març a maig.

Fruit en càpsula
Fruit en capsula subglobosa glabra o amb pèls glandulosos

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Empèdocles d'Agrigent (490-430 aC), el representant més conegut de l'Escola Pitagòrica, va explicar que les plantes no només tenen ànima, sinó també alguna forma de sentit comú perquè, per molt que les destorbem, insisteixen en la seva intenció i creixen cap a la llum. Empèdocles també va assenyalar que el cos d'una planta no forma un tot integrat, com el d'un animal, sinó que sembla com si cada part visqués i cresqués pel seu compte.

Pèls glandulosos en la inflorescència
USOS I PROPIETATS: No hem trobat

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Linaria deriva del llatí “linaria, -ae” que és el taller on es treballa el lli, pel paregut de les fulles amb les del lli (Linum usitatissimum L.)
L’epítet específic micrantha deriva del grec “μικρός mikrós” que significa petit, i de “ανϑοϛ ánthos” que significa flor, és a dir, de flor petita.

Família Scrophulariaceae


1 comentari:

  1. Preciosa aquesta petita Linaria!
    Dia a dia en sorprens amb espècies realment maques i amb unes fotos molt detallades.
    Una abraçada Manel.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...