Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 29 d’agost del 2013

Filago pyramidata L.


NOMS: Herba capçotera. Herba de borm. Velluts de plata i or. Herba cotonera. Occità: Erbo dóu tarnagas. Castellà: Hierba algodonera. Siempreviva española. Padre e hijos. Gallego: Herba dos vermes. Herba cotoeira. Italià: Bambagia spatolata. Francès: Cotonnière pyramidale. Cotonnière spatulée. Anglès: Broadleaf Cottonrose. Broad-leaved Cudweed. Alemany: Niederliegendes Filzkraut. Spatelblättriges Fadenkraut. Neerlandès: Spatelviltkruid.

Flors en glomèruls a les bifurcacions de les tiges
SINÒNIMS: Filago germanica L.; Filago prostrata DC.; Filago spathulata C. Presl.;
Observacions: És una espècie molt variable que es presenta en diferents subespècies al territori Diànic: subsp. pyramidata i subsp. fuscescens.

DISTRIBUCIÓ:  Pluriregional

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Prats terofítics, erms. Fins els 1300 metres d’altitud.

Petiuta herba anual coberta de pèls sedosos
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba anual petita coberta de pèls llargs i sedosos, amb tija erecta o postrada, de fins 40 cm d’alçada, ramificada a la part superior per bifurcació.

Fulles i tija cobertes de pèls
Fulles linears o espatulades, de marge enter i cobertes de pèls com la tija

Flors en capítols piramidals
Flors en petits capítols piramidals amb cinc angles ben marcats que també estan coberts de pèls. Als capítols apareixen agrupats en glomèruls a les bifurcacions de les tiges o bé a l’àpex de les mateixes. Calze reduït a una corona de pèls. Corol·la amb cinc pètals de color groc soldats en un tub. Cinc estams amb les anteres soldades en un tub. Ovari ínfer. Floreix a la primavera.

Fruit en aqueni
Fruit en aqueni pilós ovoide amb papus format per pèls escàbrids persistents.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Moltes medicines i algunes drogues, com el cànnabis, la cafeïna, i la nicotina vénen directament del regne vegetal. L'aspirina, que originalment va venir de l'escorça de salze, és un exemple. Potser hi hagi moltes plantes que puguin proveir de medicaments que alleugin malalties en el futur però que encara estan sense investigar i descobrir.


USOS I PROPIETATS: El nom comú en català, “herba de borm”, suggereix que fou emprada per combatre aquesta malaltia contagiosa del bestiar.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Filago deriva del llatí "filum" que significa fil, en referència als fins pèls que componen el indument de les plantes d’aquest gènere.

El nom de l’espècie, pyramidata, ve del grec “πὔρἄμίς pyramís” que significa piràmide, és a dir, piramidal, en forma de piràmide, per la forma del involucre.

Família Compositae (Asteraceae)


1 comentari:

  1. My spouse and I stumbled over here fromm a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see soo now i'm following you. Look forward too looking into your web page yet again. Also visit my web site where can you buy garcinia cambogia

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...