Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 24 d’agost del 2013

Trifolium campestre Schreb.


NOMS: Trèvol. Trèvol de prat. Trefle. Fenarola. Castellà: Estrebo. Fenarda. Trébol. Trébol amarillo. Èuscara: Hirusta. Portuguès: Trevo. Italià: Trifoglio campestre. Trifoglio giallo. Trifoglio olandese. Francès: Trèfle des champs, Trèfle jaune. Anglès: Low hop clover. Field Clover. Hop Trefoil. Alemany: Feld-Klee. Gelber Acker-Klee. Neerlandès: Liggende Klaver. Grec: Τριφύλλι πεδινό. Τριφύλλι του κάμπου.

Flors en glomèruls axil·lars densos
SINÒNIMS: Trifolium procumbens auct.; Trifolium agrarium auct.;

DISTRIBUCIÓ: Holàrtica: L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Camps, vores de camins, herbassars. Fins els 1400 metres d’altitud.

Petita herba amb tiges postrades de poc més d'un pam
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals

DESCRIPCIÓ: Petita herba anual, de fins un pam, amb tiges postrades o ascendents, robustes, ramificades i pubescents

Fulles trifoliades amb curt pecíol i estípules a la base
Fulles trifoliades amb curt pecíol a la base del qual hi ha dues estípules agudes més petites que el pecíol. Folíols obovats, de marge dentat i el senar peciolulat.

Flors papilionàcies amb estendard estriat i corbat a l'àpex
Flors en densos glomèruls axil·lars i pedunculats amb 20-30 petites flors hermafrodites i zigomorfes. Calze tubular amb cinc dents. Corol·la papilionàcia, de color groc, amb l’estendard estriat, corbat a l’àpex i major que les ales que són divergents. Androceu amb 10 estams diadelfs. Gineceu amb estil acabat en estigma terminal. Floreix d’abril a setembre.

Fruit en llegum
Fruit en llegum indehiscent amb una sola llavor groguenca i llisa.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Junt a les gramínies, les lleguminoses composen la família de plantes més important per als éssers humans per la gran quantitat d’aliment per a persones, pel ramat i per la producció de productes industrials.


USOS I PROPIETATS: Aquesta planta és important com planta farratgera per l’alimentació del bestiar que pastura pels prats.

També és important per la regeneració de sòls degradats tant per la cobertura, que minimitza l’efecte de l’erosió, com per les bactèries de les seues arrels que fixen el nitrogen atmosfèric al terra, enriquint el substrat.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Trifolium deriva del llatí “tres, tria” que significa tres, i “folium, -ii” que significa fulla, és a dir, amb tres fulles. Antigament s’anomenava trifolium a nombroses plantes de fulles trifoliades dels gèneres Trifolium, Bituminaria, Medicago o Melilotus..

L’epítet específic campestre ve del llatí “campus” que significa lloc pla, camp, és a dir, del camp, perquè es troba freqüentment als camps.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...