Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 23 de setembre del 2013

Trachelium caeruleum L.


NOMS: Setge blau. Campaneta traqueli. Orogal. Castellà : Flor de la viuda. Alfileres. Portuguès: Flor de viúva. Italià: Trachelio coltivato. Francès: Trachélium bleu. Anglès: Throatword. Grec: Τραχήλιον το κυανόν.

Inflorescència en corimbe, amb nombroses flors blaves
SINÒNIMS: Trachelium azureum Gouan.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Adiantion (comunitats de falzia de pou). Degotissos d’aigua, parets i roques humides, sobre sòl calcari. Fins els 700 metres d’altitud

Creix en parets humides i degotissos d'aigua
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: Herba, de fins un metre d’alçada, lignificada a la base, amb tiges erectes de color vermell obscur

Fulles amb el marge serrat
Fulles alternes amb limbe ovalat i marge serrat, amb els nervis vermellosos i curt pecíol.

Flors amb un llarg tub acabat en cinc lòbuls
Flors en glomèruls corimbosos terminals grans, de fins 10 cm de diàmetre, amb abundoses flors blaves. Calze petit amb cinc sèpals soldats a la base. Corol·la petita en forma d’embut amb el tub allargat i acabat en cinc petits lòbuls. Cinc estams lliures. Ovari ínfer amb estil filiforme, que sobresurt de la corol·la, amb tres estigmes. Floreix de juny a l’agost.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula globular que s’obri per 2-3 porus.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: A primera vista les inflorescències d’aquesta espècie sembles umbel·les però són corimbes. Hi ha una diferència clara entre els dos tipus d’inflorescència: mentre en la umbel·la els pedicels arrenquen radialment d'un mateix punt i tenen sovint la mateixa longitud, en el corimbe els peduncles neixen de punts diferents de la tija i s'eleven fins a un mateix nivell, com passa en el setge blau.

Inflorescència en corimbe
USOS I PROPIETATS: En medicina popular s’ha emprat com antiinflamatòria, en ús extern.
Les fulles tendres, així com els brots, s’han usat bullides, com verdura, o crues en amanida.
És emprada en jardineria per la vistositat i durada de les inflorescències.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Trachelium deriva del grec “τρἃχὐς trachys” que significa aspre, rugós.
L’epítet específic caeruleum deriva del llatí "caelum" que significa cel, el color del cel en un dia seré. Per el color blau cel de les flors.

Família Campanulaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...