Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 14 de setembre del 2013

Carthamus lanatus L.


NOMS: Card fuell. Assotacristos. Cardet. Card de sang. Card negre. Card sant. Occità: Trounc-de-nostre-segne. Castellà : Azotacristos. Cardo zambombero. Cardo cabrero. Cardohuso. Cártamo silvestre. Gallego: Cardo cabreiro. Portuguès: Açafrâo bravo. Cardo sanguinho. Italià: Zafferanone selvatico. Francès: Carthame laineux. Chardon béni des Parisiens. Anglès: Downy Safflower. Woolly Distaff-thistle. Alemany: Wolliger Saflor. Neerlandès: Wollige Saffloer. Grec: Κάρθαμος ο εριώδης.

Flors en capítols terminals
SINÒNIMS: Kentrophyllum lanatum (L.) DC.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Scolymo-Kentrophyllion. Vores de camins, camps de conreu i guarets, en llocs secs. Fins els 1200 metres d’altitud

Tija robusta ramificada a la summitat
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba anual de tija robusta, de fins 60 cm d’alçada (pot ultrapassar el metre d’alçada en sòls nitrificats), simple o ramificada a la summitat, amb la part superior de les branques i els capítols coberts de pèls araneosos, llargs i fins, pareguts a un tel d’aranya.        

Fulles caulinars espinescents
Fulles espinescents dures i rígides, les caulinars amb petits lòbuls amb espina i les bassals pinnatipartides, amb les divisions dels lòbuls que arriben quasi fins al raquis de la fulla.

Capítols amb bràctees espinoses i pèls araenosos
Flors en capítols terminals proveïts de bràctees llargues i rígides, armades amb espines. Flors hermafrodites, amb la corol·la groga, en tub acabat en cinc lòbuls allargats. Floreix a principis de l’estiu.

Fruit en aqueni poligonal
Fruit en aqueni poligonal, els de la part externa del capítol amb vil·là de color vermellós, mentre que els interiors són blancs.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Ibn al-Baitar (en àrab:ابن البيطار) (1197-1248), un botànic andalusí, considerat un dels científics més rellevants de l'Àndalus, va escriure una enciclopèdia farmacèutica Kitab al-Jami fi al-Adwiya al- Mufrada (كتاب الجمع في الأدوية المفردة, Llibre de medicines i productes alimentaris simples) on va descriure 1400 espècies de plantes, aliments i drogues, 300 de les quals eren descobriments propis. La seva obra va ser traduïda al llatí i va tenir una gran influència en el desenvolupament dels biòlegs i herboristes europeus dels segles XVIII i XIX.

Fulles bassals pinnatipartides i en roseta
USOS I PROPIETATS: La poncella té propietats digestives i com antiinflamatori gàstric.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Carthamus deriva, probablement, de l’àrab "qurtum" o "qortum" que significa safrà, per la presència de pigment groc a les seues flors. L’epítet específic lanatus, ve del llatí “lana” que significa llana, per l’aspecte llanós que donen els llargs i fins pèls dels capítols.

A Austràlia va arribar a formar immensos matollars impenetrables, on només podien accedir amb matxet, per la qual cosa va ser legislada la seua restricció a tots els districtes cerealístics des de 1887.

Dioscòrides l’anomena com antídot per picades d’escorpí.

Carthamus lanatus fou descrita per Carolus Linnaeus i publicada a Species Plantarum 2: 830. 1753.

Família Compositae (Asteraceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...