Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 31 de gener del 2018

Allium scorodoprasum subsp. rotundum (L.) Stearn

NOMS: All bord. Porradell. Castellà: Ajo pardo. Occità: Pòrri-couguiéu. Portuguès: Alho-de-espanha. Alho-espanhol. Alho-mourisco. Alho-rocambole. Francès: Ail arrondi, Ail à inflorescences rondes. Italià: Aglio arrotondato. Anglès: Round Leek. Sand leek. Alemany: Kugeliger Lauch. Runder Lauch. Rundköpfiger Lauch.

Inflorescència en umbel·la esfèrica
SINÒNIMS: Allium rotundum L.; Porrum scorodoprasum (L.) Rchb.

DISTRIBUCIÓ: Holàrtica: L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt dels continents de l'hemisferi nord. 

HÀBITAT: Brachypodion phoenicoidis. Creix als erms, marges de camps, vores de camins i llocs trepitjats. Entre els 600 i els 1200 metres d’altura. Aquest del Campello de Vallada.

Tija cilíndrica erecta que pot sobrepassar el metre d'alçada
FORMA VITAL: Geòfit: en les formes vitals de Raunkjaer, plantes vivaces que durant l'època favorable produeixen òrgans de reserva subterranis on s'acumulen els nutrients per a sobreviure durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ: Planta vivaç, bulbosa, de tija cilíndrica massissa, erecta glabra, que pot assolir el metre d’alçada. Bulb globós amb nombrosos bulbils situats a la part externa del bulb principal, amb la túnica externa coriàcia de color obscur.

Fulles  linears, planes i quillades
Fulles de tres a sis que embolcallen la tija en la meitat inferior, amplament linears, quillades, amb el marge finament denticulades

Periant ovoide de color purpuri
Flors en inflorescència umbel·lada esfèrica, densa, de fins 6 cm de diàmetre, amb una bràctea acuminada i membranàcia que cau aviat. Periant ovoide, amb tèpals obtusos purpuris o de color de rosa, de 5-7 mm. Androceu amb estams interns, tricuspidats, amb l’eix anterífer més curt que els tèpals i els apèndix laterals que sobresurten; anteres grogues o purpúries. Floreix a l’estiu, entre juny i agost.

Fruits en càpsula
Fruit en càpsula de 3-5 mm.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: La inflorescència més gran amb una bràctea caduca, els estams inserts i les fulles planes del porradell, el diferencien de l'all vermell (Allium sphaerocephalon), una altra espècie d'all amb flors del mateix color purpuri, però amb 2-3 bràctees persistents, els estams clarament exserts i les fulles buides per dins (fistuloses).

Bulb globós amb nombrosos bulbils
USOS I PROPIETATS: El bulb pot consumir-se en substitució de l’all cultivat. Les fulles i la tija també es mengen per condimentar amanides i sopes.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Allium és d’origen incert, però és el nom utilitzat per Plaute, Plini i altres per referir-se a l’all.  Alguns autors hi deriven del grec “ἄγλις áglis” que significa dent d’all, i altres del grec antic “ἀλλᾶς allãs” que significa adobat, amanit. L’epítet específic scorodoprasum del grec “σκόροδον scórodon” cap o tija d’all, i de “πράσον práson” porro.
Allium scorodoprasum va ser descrit per Carles Linné i publicat en Species Plantarum 1: 297. 1753.

Família Amaryllidaceae (Liliaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...