Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 13 de maig de 2011

Antirrhinum orontium L.


NOMS: Gossets. Cap-de-mort. Conillets. Botons de gat.  Cast. Becerrilla, Cabeza de muerto. Zapatón. Port. Bocas de lobo. Focinho de burro. Focinho de coelho. Focinho de rato. Olho de gato. Francès: Muflier des champs, Muflier rubicond. Italià: gallinetta comune. Anglés: Lesser snapdragon, Small snapdragon. Calf’s Snout. Alemany: Acker Löwenmaul. Feldlöwenmaul. 

Flor personada d'Antirrhinum orontium
SINÒNIMS: Misopates orontium (L.) Rafin.

DISTRIBUCIÓ:  Pluriregional mediterrània

HÀBITAT: Prats secs, conreus de secà i llocs alterats per l’home, fins els 1600 metres d’altitud.

Sol tindre una sola tija
FORMA VITAL: Teròfit: planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors

DESCRIPCIÓ:  Petita herba erecta, simple o molt poc ramificada amb la tija pilosa i amb glàndules enganxoses a la part superior. Pot arribar als 50 cm d’alçada.

Fulles amb el nervi central força marcat
Fulles oposades, simples, enteres, linear lanceolades, amb un pecíol curt i el nervi central molt marcat.

Els pètals tenen els nervis marcats amb color més fosc
Flors personades, rosades amb línies i nervis més foscs, agrupades en raïms poc densos. Calze de cinc sèpals desiguals, aguts, més llargs que la corol·la. Corol·la zigomorfa, bilabiada amb el llavi superior bilobulat i l’inferior trilobat. 

El fruit sembla el musell d'una mostela
Fruit en càpsula pilosa, amb tres porus, que sembla una mostela

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les flors del gènere Antirrhinum tenen la corol·la bilabiada. El llavi superior format per dos lòbuls i l’inferior per tres lòbuls i una prominència que sembla el paladar i tanca l’accés a l’interior de la flor. Mirada de front aquesta corol·la recorda una màscara o la cara d’una persona, per la qual cosa han rebut el nom de personades.

USOS I PROPIETATS: En el Dioscórides es diu que els fruits penjats al coll, com si fos un collar,  actuen com un antídot contra els verins.

Les flors surten de l'axil·la de les flors
SABIES QUE... Antirrhinum procedeix del grec “antírrhinon” que, segons alguns autors, voldria dir conillet o dragonet (de anti= en lloc de, o igual que; i rhinós= nas, musell), per el paregut del fruit al musell d’un animal.  L’epítet orontium fa referència al riu Orontes, en Síria.
Al comprimir lateralment el tub de la corol·la, aquesta obri la boca com si fos un conillet o un gosset, el que servia de distracció als xiquets.

Família Scrophulariaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...