Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 18 de maig del 2011

Papaver hybridum L.


NOMS: Quequerequecs, rosella (nom genèric), rosella híspida, gallaret, paramà, rosella blava.  Cast. Amapola mestiza, ababol, amapola triste, amapola peluda. Port. Papoila peluda. Francés: coquelicot hybride, Coquelicot hispide, Pavot hybride. Italià: Papavero spinoso. Anglés: rough poppy, Round prickly-headed poppy, Round-headed poppy, Rough poppy. Alemany: Bastaard klaproos, Saatmohn, Krummborstiger Mohn.

El nom popular de rosella blava és degut al color de les anteres
SINÒNIMS: Papaver hispidum Lam.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Rudero-Secalietea. Camps, horts i vores de camins, fins els 1200 metres d’altitud.

És un teròfit de tiges erectes de fins 50 cm.
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors

DESCRIPCIÓ:  Herba amb tiges erectes de fins 50 cm d’alçada.

Fulles pinnatipartides
Fulles inferiors pinnatisectes amb llarg pecíol i les superiors tripartides amb lòbuls linears. 

Els pètals tenen un color vermell purpuri característic.
Flors amb pètals de color vermell purpuri amb una taca negra a la base. Estams morats i anteres de color blau violaci. El calze està format per dos sèpals que tanquen la poncella i cauen en obrir-se la flor. Floreix a la primavera.

Càpsula eriçada de setes
Fruit càpsula el·lipsoïdal coberta de pèls rígids (setes) dirigits cap amunt

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: En botànica hi ha moltes formes de pèls i cadascuna té una denominació. Als pèls llargs i rígids que semblen cerres (els pèls dels porc que s’empren per a fer brotxes i pinzells) s’anomenen setes. 

USOS I PROPIETATS: És considerada com una mala herba del sembrats.

SABIES QUE... Papaver ve del llatí “papaver” que era el nom que donaven els romans a la rosella. L’epítet específic de l’espècie en el sinònim Papaver hispidum Lam. ve del llatí “hispidus” que significa hirsut, cobert de pèls, en referència al fruit.
Claude Monet, el gran pintor impressionista, es va inspirar en aquesta rosella de tons suaus, per a pintar el cuadre “La rosella”.

Família Papaveraceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...