Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 7 de novembre del 2016

Inocutis tamaricis (Pat.) Fiasson & Niemelä

NOMS: Bolet de soca del tamariu. Castellà: Yesquero del tamarindo. Yesquero del taray. Èuscara: Donostiako ardagai.

Creix enganxat directament al tronc dels Tamarix sp.
SINÒNIMS: Inonotus tamaricis (Pat.) Maire;  Xanthochrous tamaricis Pat. (basiònim)

DISTRIBUCIÓ: Sud d’Europa, nord d’Àfrica, sud d’Àsia i est de la Xina.

Capell apelfat de color rovellat
HÀBITAT: Parasita els troncs dels tamarius i arbre malalts. És fàcil trobar-ne als jardins amb reg per aspersió o en passejos marítims, com aquest del Passeig de la Goleta de Tavernes de la Valldigna.

DESCRIPCIÓ: Bolet en forma semicircular enganxat directament al troc de l’arbre que parasita format una mena de prestatgeria de 5-15 cm de diàmetre i uns 2 cm de gros, amb el marge de color crema i llis, en contrast amb la superfície del capell que té un revestiment tomentós apelfat o amb pèls artitzats de color groc marró o castany, zonat o no. 

Himeni d'un exemplar jove
Himeni format per tubs llargs, de color marró, amb porus petits coberts d’una pols de color blanc crema. La carn és esponjosa de jove però prompte esdevé coriàcia i dura.

Ací podem veure els llargs tubs marrons de l'himeni
COMESTIBILITAT: Sense valor culinari. No es pot menjar perquè té la carn molt dura. S’empra però com tint per a pintures i tèxtil.

El marge del barret glabre
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere del sinònim més conegut, Inonotus deriva del grec "is, inós" fibra, i "oús, otós" orella (pel capell o barret), és a dir, amb el capell fibrós. L’epítet específic tamaricis fa referència a l’arbre que parasita, del gènere Tamarix.

Pot confondre’s amb Inonotus hispidus però aquest parasita caducifolis com el xop, l’àlber, el nouer, etc.

CURIOSITATS MICOLÒGIQUES: La família de les himenoquetàcies està formada per bolets de soca, que creixen sobre la llenya d’arbres malalts o a les ferides, i són productors de podriment blanc. El fong s’alimenta de lignina, de color marró, i en menor grau de la cel·lulosa, de color blanc, per la qual cosa la fusta pren una aparença descolorida i va fent-se esponjosa.

Família Hymenochaetaceae

                  
Llegiu l'advertència abans de fer de boletaires o pebrassers.

2 comentaris:

  1. Inocutis species create yearly organic product bodies. They are portrayed by the nonappearance of setae, the nearness of a simple granular center, and the nearness of sclerified hyphae in the granular center. They have yellowish to tanish spores that are ellipsoid fit as a fiddle, and non-dextrinoid. The hyphal framework is monomitic, comprising of just generative hyphae. They all develop on deciduous substrates

    ResponElimina
  2. Привет, фанатам картинок и фото! Хочу порекомендовать вам невероятно крутую галерею Фон машина (100 фото). Там вы найдете множество фотографий с различными автомобилями, которые станут прекрасным украшением вашего рабочего стола или экрана телефона. Эти яркие и стильные обои безусловно поднимут настроение и добавят динамики в вашу жизнь. Не упустите возможность взглянуть на этот потрясающий выбор изображений. Чтобы посмотреть галерею, перейдите по ссылке https://douo.ru/fon-mashina/. Наслаждайтесь просмотром и выбирайте свои любимые фоны!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...