Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 1 d’abril del 2013

Cerastium glomeratum Thuill.


NOMS: Cerasti aglomerat. Pelovella. Borrisol. Castellà: Moruquilla. Oreja de ratón. Pamplinillas. Èuscara: Sagu-biarria. Italià: Peverina dei campi. Francès: Céraiste aggloméré. Anglès: Sticky mouse-ear. Sticky Chickweed. Alemany: Knäuelblütiges Hornkraut. Neerlandès: Kluwenhoornbloem.

Inflorescències en cimes dicòtomes
SINÒNIMS: Cerastium aggregatuma uct.; Cerastium siculumauct. Balear.; Cerastium viscosum auct.;  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Cosmopolita i subcosmopolita

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea (vegetació ruderal i arvense) Nitròfil, viu en llocs habitats, camins, prats, etc. Fins els 1700 metres d’altitud.

Herba de tiges erectes
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual de tiges estriades erectes, d’un verd groguenc i amb pèls glandulosos, que pot arribar a tindre un poc més d’un pam d’alçada.

Fulles cobertes de pèls
Fulles en roseta bassal i les caulinars oposades, sèssils, el·líptiques, amb el marge enter i amb pèls.

Corol·la amb cinc pètals bilobats
Flors en inflorescències en cimes dicòtomes amb bràctees de marge escariós i curts pedicels. Flors hermafrodites amb cinc sèpals lanceolats, estretament escariosos al marge, i corol·la amb cinc pètals blancs bilobats, sovint més curts que els sèpals. Androceu amb 10 estams. Gineceu d’ovari súper amb cinc estils lliures acabats amb un estigma cadascun. Floreix de març a juny.

Fruit en càpsula corbada com una banya
Fruit en càpsula cilíndrica de color groc palla amb 10 dents.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els Cerastium es caracteritzen pels pètals bipartits i, especialment, per les càpsules llargues, estretes i un poc corbades, amb 10 dents menudes que sobresurten del calze.
 
USOS I PROPIETATS: Els brots tendres i les fulles es van utilitzar a l’antiga Xina per a menjar.
També s’ha emprat en jardineria, tot i que de vegades és considerada una mala herba de jardí.

Glomeruls florals que donen nom a l'espècie
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  Cerastium deriva del grec “kerástes”, que significa cornut, per la forma de les càpsules.
El nom específic ve de “glomero” que significa glomèrul, agrupament dens,  per les inflorescències amb flors agrupades amb curt peduncle.

Família Caryophyllaceae


1 comentari:

  1. Unes fotos precioses que permeten apreciar gran quantitat de detalls. Gràcies

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...