Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 30 de juliol del 2013

Poa bulbosa L.


NOMS: Pastura bulbosa. Pèl de bou. Pèl de ca. Castellà : Grama cebollera. Heno mínimo. Pluma rizada. Grama. Italià: Gramigna bulbosa. Fienarola bulbosa. Francès: Pâturin bulbeux. Anglès: Bulbous Bluegrass. Bulbous Meadow-grass. Bulbous Poa. Alemany: Knolliges Rispengras. Knolligenrispengras.

Espiguetes en panícula
SINÒNIMS: Poa bulbosa L. var. vivipara Borckh.

DISTRIBUCIÓ:  Pluriregional

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Prats secs, clarianes de pinars, marges de camins i llocs trepitjats i nitrogenats. Fins els 1300 metres d’altitud.

Gramínia cespitosa
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seves parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ: Planta gramínia vivaç, cespitosa, glabra, amb tiges inflades amb bulb a la base, erectes, cilíndriques i llises, de fins 40 cm d’alçada.

Fulles curtes i estretes
Fulles curtes i estretes, planes i un poc aspres al tacte. Beina llisa i lígula oblongo-lanceolada.

De vegades les flors són substituides per propàguls asexuals
Flors en panícula d’espiguetes ovalades, de vegades tintades de porpra i amb glumes trinervades. Floreix a la primavera (abril-juny).

Ací podem veure les plàntules a la planta mare
Fruit en cariopsi

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: En botànica també es produeix el fenomen del viviparisme quan les llavors germinen estant encara en la planta mare alimentant-s’hi durant un temps. De vegades la Poa bulbosa té la particularitat de substituir les espiguetes per propàguls asexuals que es transformen en plàntules per dispersar-se, el que es considera un cas de pseudoviviparisme, ja que la plàntula no es forma a partir d’una llavor que germina a la mateixa planta mare.

USOS I PROPIETATS: És comestible i és un bon aliment per al ramat.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Poa deriva del grec "πόα poa", que significa herba.
L’epítet específic bulbosa ve del llatí "bulbus" que significa bulb, ceba, és a dir, amb bulb, bulbós.

Família Gramineae (Poaceae)


1 comentari:

  1. Les gramínies són espècies que passen desapercebudes o que no ens criden l'atenció, sembla que només apreciem a les plantes amb vistoses flors oi?
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...