Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 10 de juliol del 2013

Trifolium scabrum L.


NOMS: Trèvol aspre. Trèvol escabre. Castellà: Trébol. Èuscara: Hirusta. Portuguès: Trevo. Italià: Trifoglio scabro. Francès: Trèfle scabre. Anglès: Rugged Clover. Rough Clover. Alemany: Rauher Klee. Neerlandès: Ruwe Klaver.

Inflorescències axil·lars
DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Thero-Brachypodion. Terrenys pedregosos, vores de camins, camps de conreu, fins els 1500 metres d’altitud.

Herba petita de tiges procumbents
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba anual petita, de fins un pam, de tiges postrades o procumbents amb pèls.

Fulles amb els nervis corbats al marge
Fulles alternes, trifoliades amb pecíol i estípules triangulars. Els folíols són obovats, pelosos i de marge denticulat, tenen un ataca blanca i els nervis ben marcats a l’anvers i corbats als marges.

Flor papilionàcia menuda amb corol·la blanca
Flors en inflorescències axil·lars amb nombroses flors papilionàcies petites de corol·la blanca. Calze persistent, densament pilós, amb cinc dents desiguals que esdevenen rígides una vegada fecundada la flor. Floreix a finals de l’hivern.

Calze persistent que es torna rígid
Fruit indehiscent, amb una sola llavor, dins del calze persistent

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: La paleopalinologia aprofita la resistència a la putrefacció del pol·len, i la seua capacitat de fossilització, per extraure, datar i identificar les espècies a les quals pertany. L'anàlisi de pol·len dipositat per plantes en temps passats pot ajudar a reconstruir la història del clima i pronosticar el futur, una part essencial d'investigacions sobre canvis climàtics.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Trifolium, deriva del llatí “tres, tria” que significa tres, i “folium, -ii” que significa fulla, és a dir, amb tres fulles. Antigament s’anomenava trifolium a nombroses plantes de fulles trifoliades dels gèneres Trifolium, Bituminaria, Medicago o Melilotus.
L’epítet específic scabrum deriva del llatí “scaber” que significa aspre, pels pèls que fan la planta aspra al tacte.
Trifolium scabrum fou descrita per (L.) Sm. i publicada en Species Plantarum 2: 770. 1753.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)


1 comentari:

  1. Fascinant aquesta curiositat que comentes sobre la capacitat de fossilitzar per després fer investigacions climàtiques. M'ha agradat molt saber això.
    La teva entrada, com sempre, impecable!
    Un petonet.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...