Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 4 de gener del 2013

Bidens subalternans DC.


NOMS: Madrastres. Bident de vinya. Castellà: Amor seco, Saetilla. Italià: Forbicina subalterna. Forbicina del rio Grande. Francès: Bident presque alterne, Bident à feuilles semi-alternes, Bident à folioles subalternes. Anglès: Beggar's ticks. Alemany: Rio Grande-Zweizahn.

Flor amb pocs o ningun pètal
SINÒNIMS: Bidens bipinnata L.;  Kerneria bipinnata Godr. & Gren.;Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Neotropical (introduïda)

HÀBITAT: Camps, erms, vores de camins i carreteres. Fins els 500 metres d’altitud. Aquestes del Pla, de Vallada (València)

Herba amb fines tiges erectes
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba, de fins 80 cm d’alçada, de tiges erectes

Fulles oposades, pinnatífides
Fulles pinnades amb segments pinnatífids de folíols lanceolats irregularment dentats

Flors tubulars grogues
Flors tubulars però algunes amb lígula arrodonida, grogues, hermafrodites, en capítols ovoides amb bràctees exteriors més peludes que les interiors. Floreix d’agost a novembre. 

Fruit en aqueni amb quatre dents
Fruit en aqueni lineal, comprimit lateralment, amb quatre dents com arpons.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els Bidens són espècies zoocòres; les seves llavors s'enganxen a la roba, als pèls o plomes i són transportades així a nous hàbitats. Per això han estat capaces de colonitzar un ampli rang de territori incloent moltes de les illes oceàniques.

USOS I PROPIETATS: Tota la planta té propietats com a protector hepàtic, antiinflamatori, hipoglucemiant i odontàlgic. Indicada en casos de diabetis, hepatitis, alteracions hepàtiques i ferides bucals. 


SABIES QUE... el genèric Bidens està format per “bis”= dos, i “dens”= dent, és a dir, dos dents, pels ganxos característics de l’àpex dels aquenis de les plantes del gènere.
L’epítet específic subalternans deriva de “sub”= a sota, de menys, i “alterno”= fer alguna cosa de forma alterna, per la disposició de les fulles.
És una planta de fàcil i abundant reproducció que pot resultar invasiva. En llocs com Brasil infesta els cultius de soja i ha desenvolupat resistència als herbicides.

Família Compositae (Asteraceae)


1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...