Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 20 de maig del 2016

Catapodium rigidum (L.) C.E.Hubb.

NOMS: Desmazèria rígida, Escleropoa. Catapodi. Castellà: Grama apretada. Occità: Sauno-garri, Tin-tin-terro. Francès: Fétuque raide, Pâturin rigide, Pâturin-duret. Italià: Logliarello ruderale. Anglès: Fern-grass. Alemany: Aufrechtes Steifgras. Neerlandès: Sijf Hardgras.

Inflorescències en panícula
SINÒNIMS: Poa rigida L.; Desmazeria rigida (L.) Tutin  

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietea. Forma part de les comunitats terofítiques. Creix als camps de secà i vores de camins, des del nivell del mar fins el 1300 metres d’altitud.

Gramínia cespitosa de tiges erectes
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Petita gramínia cespitosa, d’entre 5-20 cm d’alçada, caracteritzada par tindre les inflorescències rígides, tiges geniculades i ascendents que formen una tofa apretada a la base.

Fulles linears
Fulles linears, planes, aspres al tacte, amb lígula membranosa oblonga.

Espiguetes oblongo-lanceolades
Flors en inflorescències en panícules rígides formades per branquillons, també rígids, que surten a una i altra part de l’eix floral, sobre les que creixen les espiguetes dístiques, oblogo-lanceolades, estretes, amb un curt pedicel, amb flors sense aresta. Floreix entre març i juny

Fruit en cariopsi una mica deprimit al mig

Lígula membranosa
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Cariopsi és un fruit sec indehiscent propi de la família de les gramínies o Poaceae. Són el que en llenguatge corrent s'anomenen grans, com els del blat, de l'ordi, etc. És un fruit monosperm i no s'obri quan està madur, per tant indehiscent. Es similar a un aqueni però se'n diferencia perquè en la cariopsi el pericarpi és molt prim i adherit a la llavor formant la capa anomenada tegument.

USOS I PROPIETATS: No hi hem trobat

Inflorescències rígides
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:El nom del gènere Catapodium deriva del grec “κατά katá” baix, a baix, i “ποδιον podion” peu, tija, és a dir, de tija baixa o postrada, tot i que les tiges d’aquesta espècie són erectes. L’epítet específic rigidum ve de llatí “ rigidus, -a, -um” que significa rígid, dur, per la consistència de les inflorescències. El genèric del sinònim Desmazeria és en honor del metge i botànic francès Jean Baptiste Desmazieres (1786-1862)

Carles Linné va descriure aquesta planta i la va publicar en Flora Anglica 10. En 1754.  El nom acceptat actualment, Catapodium rigidum, va ser publicada per C.E. Hubbard en Flora of Bedfordshire 437. 1953.

Família Gramineae (Poaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...