Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 3 d’abril del 2017

Acer negundo L.

NOMS: Auró de fulla de freixe. Auró americà. Erable. Negundo. Castellà: Bordo. Negundo. Arce de hojas de fresno. Arce americano. Èuscara: Itsas-astigar. Negundo astigar. Portuguès: Bordo-negundo. Pau-ferro.  Italià: Acero a foglie di frassino. Acero americano. Acero di Virginia. Francès: Negundo. Négondo. Érable negundo. Érable negundo. Anglès: Ash-leaf maple. Box elder. Manitoba maple. Alemany: Eschen-Ahorn. Eschenblättriger Ahorn. Neerlandès: Californische Esdoorn. Vederesdoorn. Grec: Σφένδαμνος ο αμερικάνικος.

Inflorescències masculines d'Acer negundo
SINÒNIMS: Rulac negundo (L.) Hitchc.; Negundo aceriodes Moench

DISTRIBUCIÓ: Introduït. Procedeix d’Amèrica del Nord

HÀBITAT: Populetalia albae. Cultivat en parcs, jardins i alineacions de places i carrers, i de vegades subespontani al bosc de ribera.

Arbre de fins 20 metres d'alçada
FORMA VITAL: Macrofaneròfit: segons la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, faneròfit amb les gemmes persistents situades a més de 2 m d'alçada.

DESCRIPCIÓ: Arbre caducifoli que assoleix fins 20 metres d’alçada, amb la copa frondosa i arrodonida sostinguda per un tronc amb l’escorça gruixuda, grisenca, llisa i clevillada. 

Fulles compostes per 3-5 folíols
Fulles A diferència d’altres espècies del gènere Acer, té les fulles compostes per 3-5 folíols grans, el central major, de limbe ovat atenuat a la base i el marge més o menys dentat; les fulles són peciolades i els folíols tenen un petit peciòlul, més llarg en el central.

Flors masculines amb vuit estams
Flors: És dioic, és a dir, que té flors unisexuals en plantes diferents. La inflorescència masculina en corimbe, amb flors de 8 estams, i la femenina en raïm lax i pèndul, amb ovari súper acabat en dos estils. Les flors són apètales. Floreix en abril i maig.

Fruits en sàmara doble
Fruit en sàmara doble o disàmara, de 3-4 cm, glabra, amb les ales formant un angle curt.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una sàmara és un fruit en aqueni, indehiscent, amb una prolongació membranosa i papiràcia que serveix per a la dispersió de les llavors pel vent (anemocòria). Segons el disseny de cada espècie les llavors cauran a prop de la planta mare, com en els aurons, o permetran llargs recorreguts, com en el cas dels oms. Altres gèneres com Tipuana  o Fraxinus també tenen fruits en sàmara

Inflorescències masculines en corimbe
USOS I PROPIETATS: S’empra com arbre ornamental i d’ombra als parcs, jardins i alineacions de carrers i places.

Flors femenines en raïm pèndul, amb dos estils
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Acer deriva del llatí “acer, acris” en punta, punxant, potser per l’ús de les branques de l’auró per fer llances. Amb aquest nom ja varen ser citades algunes espècies d’aurons per Plini el Vell, entre altres clàssics. L’epítet específic negundo és per la semblança de les fulles amb Vitex negundo, que en hindi s’anomenen “nirgundi”

Tronc grisenc i clivellat
La fusta no és de molta qualitat però s’empra per a pasta de paper, mobles econòmics i altres articles de fusta.

En alguns llocs d’Europa, el negundo és considerat com una espècie invasora amb un impacte negatiu sobre la biodiversitat i la qualitat del paisatge, perquè interfereix en la regeneració natural del bosc després d'una degradació.

Acer negundo va ser descrit per Carles Linné i publicat en Species Plantarum 2: 1056. 1753.

Família Sapindaceae

1 comentari:

  1. Precioso árbol, me encanta! Se me ocurrió plantarlo en mi jardín, cuando era novatísima e inconsciente. En mi jardín, enano, un árbol como éste no tenía sitio. Algunos años después lo tuve que quitar, me dio mucha pena. ¡Qué importante es conocer las plantas!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...