Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 5 de juny del 2017

Limodorum abortivum (L) Sw.

NOMS: Clavell. Clavell violaci. Ramell d’ombra. Limodor abortiu. Castellà: Limodoro violeta. Mayos. Planta hambrienta. Francès: Limodore à feuilles avortées. Limodore sans feuilles. Italià: Fiammore. Fior di legno. Anglès: Violet Limodore. Alemany: Bart Dingel. Violetter Dingel. Neerlandès: Paarse Asperge-orchis. Grec: Λιμόδωρο το εκτρωτικό.


SINÒNIMS: Orchis abortiva L. (Basiònim); Neottia abortiva (L.) Clairv.

DISTRIBUCIÓ: Pluriregional

HÀBITAT: Quercetea ilicis. Creix en pinars, alzinars i coscollars ombrívols. Fins els 1300 metres d’altitud

Tija simple i erecta
FORMA VITAL: Geòfit: en les formes vitals de Raunkjaer, plantes vivaces que durant l'època favorable produeixen òrgans de reserva subterranis on s'acumulen els nutrients per a sobreviure durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ: És una herba que surt d’un rizoma horitzontal amb una tija erecta, simple i cilíndrica que pot arribar a més de 40 cm d’alçada.

Flors amb bràctea membranàcia
Fulles embeinadores disposades de manera helicoïdal, amb el limbe esquamiforme lanceolat.

Flor amb gran esperó
Flors en raïm terminal amb bràctea membranàcia no embeinadora. Flors amb pedicel. Calze amb sèpals oval-lanceolats de color violaci. Pètals laterals de linears a lanceolats i acuminats d’un color violaci; label articulat; hipoquil còncau amb dos lòbuls basals laterals; epiquil  canaliculat; esperó gran (10-25 mm) recte o corbat. Ginostem amb dos estaminodis laterals laminars; estigma obovat; antera semiovoidea inserta a la cara dorsal del ginostem, amb pol·linis grocs. Ovari ínfer d’1-2 cm verd o violaci. Floreix a la primavera, entre abril i juny

Fruit en càpsula oblonga
Fruit en càpsula erecta i oblonga, amb sis costelles, que conté llavors planes i reticulades.


CURIOSITATS BOTÀNIQUES: imodorum abortivum és una espècie d'orquídia curiosa, perquè és micòtrofa, es a dir, viu associada a fongs endomicorrícics per nodrir-se. És per açò que no té clorofil·la i no és verda sinó que la planta té coloracions violàcies. I per això només es pot trobar la inflorescència, perquè la part vegetativa no necessita llum i viu soterrada. A la primavera, quan floreix, emet a l'exterior una tija bastant robusta coberta de bràctees embeinadores amb les flors a la part superior.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Limodorum deriva del grec “haima, -atos” sang, i “dôron, -ou” regal, present. Teofrast va nomenar “haimodoron” a una planta que “matava” altres plantes com el comí, segurament un Orobanche de coloració rogenca. El nom específic abortivum és un epítet llatí que significa avortat, incomplet, en referència a les fulles que semblen inacabades. 

Aquesta espècie va ser descrita primerament per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 943. 1753. (1 May 1753) com Orchis abortiva. Amb el nom actualment acceptat de Limodorum abortivum va ser publicat per Olof Swartz (Sw.) en Nova Acta Regiae Societatis Scientiarum Upsaliensis, ser. 2 6: 80. 1799.

Família Orchidaceae

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...