Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 3 d’agost del 2017

Galium murale (L.) All.

NOMS: Espunyidella mural, Gali mural. Francès: Gaillet des murs. Italià: Caglio murale. Anglès: Small Goosegrass. Yellow Wall-bedstraw.

Flors axil·lars
SINÒNIMS: Sherardia muralis L.; Valantia filiformis Aiton

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Creix als cocons de les superfícies rocoses, entre les escletxes dels murs i als erms i comunitats terofítiques. Fins els 800 metres d’altitud.

Tiges ramificades
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba anual, multicaule, amb vàries tiges, de fins un pam, verdes, hirsutes, ascendents o prostrades, amb diversos nusos florífers.

Fulles verticil·lades
Fulles sèssils en verticils de 3-6 fulles lanceolades, el·líptiques o obovades  

Flors de corol·la rotàcia de fins 1 mm de diàmetre
Flors en inflorescències axil·lars repartides al llarg de la tija, amb 1-2 flors per nus. Bràctees foliàcies. Flors hermafrodites, tetràmeres, amb curt peduncle, corol·la rotàcia molt petita, d’1 mm de diàmetre, amb quatre lòbuls blanquinosos o verdosos. Androceu amb quatre estams d’anteres grogues. Gineceu amb ovari ínfer major que la corol·la, amb pèls blancs, amb estil i estigmes globosos. Floreix en maig, juny i juliol.

Mericarpis allargats 
Fruit en dos mericarpis allargats, curtament pedunculats i amb pèls, que es separen, com una ferradura, quan estan madurs.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les flors del gènere Galium tenen la característica de no tindre calze i tindre la corol·la rotàcia, és a dir, amb un curt tub i els pètals estesos en un angle molt obert


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Galium deriva del grec “gála” que significa llet, perquè una planta amb fulles semblants a les de Galium aparine s’emprava per quallar la llet. L’epítet específic murale significa del mur, per l’hàbitat, perquè sovint creix als murs.

Aquesta espècie va ser publicada per Carles Linné, amb el nom de Sherardia muralis, (basiònim) en Species Plantarum 1: 103. 1753. Amb el nom actualment acceptat de Galium murale va ser publicat per Carlo Allioni en Flora Pedemontana 1: 8. 1785.

Família Rubiaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...