Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 14 d’octubre del 2012

Galium aparine L. subsp. aparine


NOMS: Amor d'hortelà. Apelagós. Apelagosa. Gafetets. Garrotxa. Raspallengua. Rèbola d'hortolà. Occità: Arrapo-man, Jaspida, Trapa-cuòu. Castellà : Amor de hortelano. Azotalenguas. Lapa. Lárgalo. Presera. Gallego: Amor de hortelâo. Chapizo. Rapa-lingua. Basc: Lapa-chipia. Ziabelar. Portuguès: Amor-de-hortelâo. Erva-peganhosa. Pegamaço. Raspa-lingua. Italià: Attaccaveste. Caglio asprello. Francès: Gaillet gratteron. Gaillet accrochant. Anglès: Cleavers. Grip Grass. Alemany: Kletten Labkraut. Gewöhnliches Klebkraut. Neerlandès: Kleefkruid. Kliskruid.

Flors en cimes amb varies flors
SINÒNIMS: Aparine vulgaris Hill.;  Aparine hispida Moench.  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Pluriregional

HÀBITAT: Convulvuletalia sepium. Herbassars sobre sòls humits, vores de camins. Fins els 2600 metres d’altitud. Aquest del riu Cànyoles al pas per Vallada.

Herba enfiladissa i enganxosa
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Planta herbàcia enfiladissa, amb tiges i fulles cobertes d’agullons rígids, que la fan aspra al tacte. Tiges quadrades, entre un pam i un metre, postrades o ascendents, molt ramificades.

Fulles en verticils de 6-10 fulles amb ganxos
Fulles verticil·lades amb 6-10 fulles, oblanceolades i apiculades, per verticil, amb l’anvers papil·lós i enganxós.

Corol·la rotàcia amb quatre pètals blancs
Flors en cimes multiflores. Flors hermafrodites i tetràmeres, amb la corol·la blanquinosa en forma de tub curt acabat en quatre lòbuls plans (rotàcia). Quatre estams soldats al tub de la corol·la. Ovari ínfer amb dos lòculs, un sol estil acabat en dos estigmes capitats. Floreix en primavera i estiu.

Fruits enganxosos, com tota la planta
Fruit en esquizocarp pilós format per dos mericarps. Els ganxos dels fruits afavoreixen la dispersió epizoocora. 

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Epizoocoria s’anomena a una de les estratègies de dispersió de les llavors. Consisteix en que les llavors o fruits s’adhereixen a la superfície dels animals, per mitjà de substàncies adhesives o d’estructures mecàniques que afavoreixen la fixació, com ara ganxos o arpons, i són transportats lluny de la planta mare.

USOS I PROPIETATS: S'empra com a diürètic, per a les irritacions de la bufeta, per a dissoldre les pedres renals i per combatre el càncer, la psoriasi i les úlceres. També és un dermoprotector beneficiós per les cremades solars, i antiescorbútic.
En cosmètica s'usa la infusió de la planta per aclarir el cutis, per combatre la caspa i com a desodorant.
Les llavors es poden utilitzar com a substitut del café, doncs és de la mateixa família i també conté cafeïna però en menor proporció.


SABIES QUE... el nom genèric Galium deriva del grec “gála” que significa llet, perquè una planta amb fulles semblants a les de la aparine s’emprava per quallar la llet.
L’epítet específic aparine deriva del grec “aparein” que significa ganxo, en referència a les tiges, fulles i fruits que s’adhereixen a qualsevol cosa.
Dioscòrides ja informava que els pastors de l’antiga Grècia l’empraven de col·lador per apartar els pèls de la llet. Linné també informar del mateix ús a Suècia.
Galé l’anomenava “philantropos” que significa amiga de l’home, doncs s’enganxa a la roba de les persones “como hacen a cualquier caminante los venteros de Itàlia para le desollar”, com deia Laguna, intèrpret del Dioscòrides.  
A alguns països europeus va ser emprada per omplir matalassos, doncs els ganxos de les fulles i les tiges permetien que el matalàs mantinguera un gruix uniforme.
Les seves fulles són un dels aliments preferits de les erugues del bufaforats.

Família Rubiaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...