Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 11 de març de 2011

Bellis annua L.

NOMS: Margalideta, margaridoia anual, pasqüeta. Cast. Margaridoya, Margarita, pascueta, vellosita, primavera, chirivita. Francés: Pâquerette annuelle. Anglés: Annual daisy.  Italià: Pratolina annuale. Alemany: Einjähriges Gänseblümchen, Einjähriges Maßliebchen

Capitol ligulat de Bellis annua
DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT:  Vores de carreteres i camins

Planteta molt menuda
FORMA VITAL: Teròfit: planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba de prats i marges de camins. 

Fulles basals
Fulles en roseta basal, simples, espatulades, finament dentades i amb pèls, atenuades.

Ací poden observar-se les flors tubuloses grogues
Flors en capítols de receptacle cònic amb llarg peduncle  i solitaris. Les flors perifèriques són femenines i acabades en una lígula blanca i les del botó central són hermafrodites i tubuloses, grogues i acabades en cinc lòbuls. Cinc estams, ovari ínfer i un sol estil amb dos estigmes. 

Capitol ja sense lígules amb els fruits
Fruit en aqueni sense papus (sense vil·là)

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: la família de les compostes són, des del punt de vista evolutiu, el grup més avançat dins de les dicotiledònies. Per alguns autor l’èxit evolutiu és degut a la facultat de sintetitzar determinades combinacions de substàncies químiques tòxiques o desagradables per als herbívors. 

Els aquenis no tenen vil·là
USOS I PROPIETATS: És una varietat de Bellis perennis i li s’atribueixen les mateixes propietats: Les flors tenen propietats medicinals i s'empren en infusió, contra la grip i els refredats. Aquesta mateixa infusió aplicada amb compreses serveix com a cicatritzant i antiinflamatori de ferides, llagues o foruncles, especialment per combatre l’acne.
Les fulles tenen un sabor lleugerament dolç de manera que poden ser consumides en amanides mesclades amb dent de lleó i fenoll, o cuites com a verdura.
També es cultiva com a ornamental en rocalles i en la gespa perquè resisteix be el trepig  i per la vistositat dels capítols.

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...