Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 2 de març del 2011

Platycapnos spicata (L.) Bernh.


NOMS: Fumària, gallets, platicapne.  Cast.  Palomilla, palomitas espigadas, sangre de Cristo. Francés: Fumeterre en épi. Anglés: spiked platycapnos Alemany: ähriger Breitsporn

Inflorescència de Platycapnos spicata
 SINÒNIMS:   Platycapnos spicatusFumaria spicata L.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Diplotaxion. Arvense. Conreus, terres cultivades, garroferars, oliverars, vores de camins en terrenys de secà. Fins els mil metres d’altitud

FORMA VITAL: Teròfit: planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ: Herba erecta, ramificada, d’un verd glauc i fins 35 cm d’alçada.

Fulles glauques amb segments linears i mucronats
Fulles pinnatisectes, dividides en segments linears molt estrets i acabats en punta (mucronats)

Les flors són paregudes a les del gènere Fumaria
Flors en inflorescències en raïm molt compacte, amb nombroses flors amb pedicels molt curts que es recorben a la fructificació. Calze amb dos sèpals enters o poc denticulats. Corol·la amb quatre pètals oposats per parelles de color rosat, àpex vermell obscur; el superior és el major i amb esperó a la base i el marge groc; el inferior és lliure i estret i els laterals estan units a l’àpex. Dos farcells amb tres estams cadascun units per la base i els tres filaments solts a l’àpex, el farcell superior porta un nectari dipositat a l’esperó. Ovari súper i estigma trífid. Floreix de març a juny.

Núcula aplanada. Observeu els pedicels recorbats lliures ja del fruit
Fruit en núcula (fruit sec, indehiscent, d’una sola llavor), lenticular i amb el marge gruixut.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Com podeu observar la morfologia de la flor és igual que les flors del gènere Fumaria, al que aquesta espècie ha estat inscrit al llarg de molt de temps, però es diferencien en els fruits. Les espècies del gènere Fumaria tenen el fruit en aqueni més o menys globós i rugós quan es seca, mentre que les del gènere Platycapnos el tenen en núcula aplanada amb el marge gruixut i una llavor a dins. 

El raïm dens de la inflorescència sembla una espiga
USOS I PROPIETATS: Com altres plantes de la família és rica en principis actius, sals minerals, mucílags i vitamines que la fan molt popular en medicina tradicional com a tònica, depurativa i diürètica. Tot i així té alcaloides que la fan relativament perillosa perquè a més de crear addicció, tenen alguns efectes secundaris desagradables.

CURIOSITATS: “Platycapnos” ve del grec “Platýs” que significa ample, aplanat, i “Kapnós” que significa fum, per ser una fumaria de fruits aplanats. El nom de l’espècie, spicata, ve del llatí “spicatus” i significa amb espigues, per la forma d’espiga de la inflorescència. Durant molt de temps ha sigut inclosa en el gènere Fumaria

Família Papaveraceae (Fumariaceae)

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...