Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 17 de març de 2011

Medicago lupulina L.


NOMS: Fenarola menuda, melgó, melgó menut, melguelló, herba de la desfeta, trèvol.  Cast. Lupulina, meligón, mielca, mielga, mielga negra, alfalfa lupulina, carretón. Gall. Lupulina.  Port. Alfalfa lupulina, luzerna lupulina, luzerna preta, trevo amarelo. Francés: Luzerne lupuline, Luzerne-houblon , Minette . Italià: Erba-medica lupulina.  Anglés: Black medick, hopclover, yellow trefoil.  Alemany: Gelbklee, Hopfen-Schneckenklee, Hopfenklee.

Inflorescència de Medicago lupulina
DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Ruderal. Camps, vores de camins, fins els 1600 metres d’altitud

FORMA VITAL: Hemicriptòfit: segueix una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

Herba rastrera que pot arribar als 60 cm de grandària
DESCRIPCIÓ:  Herba rastrera, pubescent, de fins 60 cm. 

Fulles trifoliades. Poden apreciar-se les estípules
Fulles estipulades,trifoliades amb folíols redons oblongs amb pèls, d’un verd fosc, dentats.

Flor papilionàcia molt petita (2-3 mm)
Flors en inflorescències compactes al cap d’un llarg peduncle axil·lar. Flors també molt menudes, d’uns dos mil·límetres, grogues, pedicel·lades. Calze campanulat amb cinc dents i pèls. Corol·la amb ales i quilla amb pètals soldats a la part inferior i tan llarga com l’estendard. Estams filiformes. Estil aplanat i corbat en forma de falç i un estigma capitat. Floreix a la primavera.

Els fruits no arriben a corbar-se en forma d'hèlix com la resta d'espècies del gènere.
Fruits petits, d’uns dos mil·límetres, corbat en forma de ronyó, amb nervis reticulats i una sola llavor. No arriba a formar hèlix com la resta del gènere.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les plantes del gènere Medicago es caracteritzen pels fruits, que són llegums enrotllats de forma helicoïdal.

USOS I PROPIETATS: Mel·lífera, millora el sòl. 

Inflorescència atapeïda
CURIOSITATS: El nom del gènere, Medicago, ve del  grec “Medikós” , segons Plinio perquè la alfals (Medicago sativa) va ser introduïda en Grècia durant les guerres “Mèdiques” pels medes de l’actual Iran, i del llatí –ago, -inis que és un sufix que indica paregut o relació.

Família Leguminosae (Fabaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...