Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 21 d’abril de 2011

Lithospermum arvense L.


NOMS: Esperó de gat, mill de sol petit,  Cast. Mijo del sol, litospermo. Gall. Embudetes. Francés grémil des champs, Buglosse des champs, Charée. Italià: Erba-perla minore, strigolo selvatico. Anglés: Field Gromwell, Corn Gromwell. Alemany: acker Steinsame

Flors d'esperó de gat
SINÒNIMS: Buglossoides arvensis (L.) I.M. Johnst.

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: fa referència als hàbitats que es troben a travès del conjunt del continents de l'hemisferi nord. És una regió que es subdivideix entre la Paleàrtica, comprèn el Nord d'Àfrica i tota Euràsia, amb l'excepció del Sud-est d'Àsia i el subcontinent Indi, i la Neàrtica, comprenent Amèrica del Nord i Mèxic.

HÀBITAT: Secalietalia. Camps, vores de camins i poblacions terofítiques

Herba de fins 50 cm coberta de pèls
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors

DESCRIPCIÓ:  Herba anual generalment amb una sola tija, de fins 50 cm, coberta de pèls.

Fulles alternes acabades en punta
Fulles alternes, estretes, sense pecíol i amb pèls aspres, lineals obovades acabades en punta.

Flors menudes en tub i cinc lòbuls
Flors blanques molt petites en inflorescències cimoses; calze amb cinc sèpals lineals, desiguals i més llargs que el tub de la corol·la que no passa dels nou mil·límetres. Cinc estams i un estil acabat en un estigma bilobulat.

Fruit en forma de quatre núcules rugoses, dures com la pedra
Fruit format per quatre núcules rugoses protegides pels sèpals del calze persistent. Floreix a final de l’hivern i primavera

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una característica de la família de les boraginàcies és que estan cobertes de pèls. Els pèls poden ser simples o ramificats; bifurcats si es ramifiquen en dos pelets oposats;  trifurcats si ho fa en tres; estrellats si es divideix en més de tres i són radials; esquamosos si tenen aspecte d’escata petita; i glandulars si porten una glàndula al final.

Calze amb cinc sèpals lineals
USOS I PROPIETATS: en infusió és diürètic.

SABIES QUE... el nom genèric Lithospermum ve de la característica dels fruits que són durs com una petita pedra; l’epítet “arvense” ve del llatí arvum que significa camp de labor i fa referència a que creix entre els cultius.

Família Boraginaceae

Cap comentari:

Publica un comentari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...