Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 21 d’abril del 2011

Lithospermum arvense L.


NOMS: Esperó de gat. Mill de sol petit. Mill bort. Castellà: Mijo del sol, litospermo. Abremanos. Ensortijada. Gallego: Embudetes. Francés grémil des champs, Buglosse des champs, Charée. Italià: Erba-perla minore, Strigolo selvatico.  Anglés: Field Gromwell, Corn Gromwell. Alemany: acker Steinsame. Neerlandès: Ruw Parelzaad. Grec: Λιθόσπερμο. Xinès: tian zi cao. 

Flors d'esperó de gat

SINÒNIMS: Buglossoides arvensis (L.) I.M. Johnst.; Margarospermum arvense (L.) Decne.; Rhytispermum arvense (L.) Link

DISTRIBUCIÓ:  L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt dels continents de l'hemisferi nord. És una regió que es subdivideix entre la Paleàrtica, comprèn el Nord d'Àfrica i tota Euràsia, amb l'excepció del Sud-est d'Àsia i el subcontinent Indi, i la Neàrtica, comprenent Amèrica del Nord i Mèxic.

HÀBITAT: Secalietalia. Camps de conreu de secà, vores de camins i poblacions terofítiques calcícoles


Herba de fins 50 cm coberta de pèls

FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba anual generalment amb una sola tija, de fins 50 cm, coberta de pèls.


Fulles alternes acabades en punta

Fulles alternes, estretes, sense pecíol i amb pèls aspres, lineals obovades acabades en punta.

Flors menudes en tub i cinc lòbuls

Flors blanques molt petites en inflorescències cimoses. Calze amb cinc sèpals lineals, desiguals i més llargs que el tub de la corol·la que no passa dels nou mil·límetres, acrescent a la fructificació. Corol·la blanca amb cinc pètals soldats fins a l’àpex, on s’obri en cinc lòbuls. Androceu amb cinc estams. Gineceu amb ovari súper i estil acabat en un estigma bilobulat. Floreix en primavera i estiu, entre març i setembre. 

Fruit en forma de quatre núcules rugoses, dures com la pedra
Fruit format per quatre núcules rugoses protegides pels sèpals del calze persistent.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una característica de la família de les boraginàcies és que estan cobertes de pèls. Els pèls poden ser simples o ramificats; bifurcats si es ramifiquen en dos pelets oposats;  trifurcats si ho fa en tres; estrellats si es divideix en més de tres i són radials; esquamosos si tenen aspecte d’escata petita; i glandulars si porten una glàndula al final.


Calze amb cinc sèpals lineals
USOS I PROPIETATS: en infusió és diürètic.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: el nom genèric Lithospermum deriva del grec "líthos", que significa pedra, i “σπέρμα spérma”, semen, llavor, és a dir, llavors dures com pedres, per la característica dels fruits que són durs com una petita pedra. El nom del gènere Buglossoides ve del gènere Buglossa i del grec greco “εἶδος eidos” paregut, semblança, és a dir, semblant a les plantes d’aquest gènere Buglossa, nom que ve, així mateix, del grec “βοῦς boús” bou, i “γλῶσσα glossa” llengua, és a dir, llengua de bou. L’epítet “arvense” ve del llatí arvum que significa camp de labor i fa referència a que creix entre els cultius.

Lithospermum arvense fou descrit per Carles Linné i publicat en Species Plantarum 1: 132. 1753. Però el nom actualment acceptat és Buglossoides arvensis (L.) I.M. Johnst. publicat per Ivan Murray Johnston en Journal of the Arnold Arboretum 35(1): 42. 1954.


Família Boraginaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...