Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 27 d’abril del 2011

Lithospermum fruticosum L.


NOMS: Aspró, herba de les set sangnies, sanguinària blava, botjeta de la sang, anguina, embudets. Cast. Hierba de las siete sangrías. Sanguinaria. Asperón. Chupamieles. Mermasangre . Esmermasangre. Esperelda. Esperella. Rascaviejas. Asprilla. Francés: Grémil ligneux. Anglés: Shrubby gromwell.

Flor de Lithospermum fruticosum
SINÒNIMS: Lithodora fruticosa (L.) Griseb.; Lithospermum suffruticosum L.;  Lithospermum consobrinum Pomel

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Rosmarino-Ericion. Brolles, timonedes i llocs secs sobre terrenys bàsics, preferiblement margosos, fins els mil metres d’altitud.

És un arbust molt ramificat de fins 60 cm d'alçada
FORMA VITAL: Camèfit: planta que durant els períodes desfavorables conserva gemmes perdurants aèries a menys de 25 centímetres del sòl.

DESCRIPCIÓ:  Arbust de fins 60 cm d’alçada, perenne i calcícola, molt ramificat i atapeït (cespitós)

Fulles amb pèls rígids i aspres
Fulles alternes, allargades, lanceolades i revolutes, sèssils i cobertes de pèls rígids i aspres. Les fulles més velles es fan coriàcies. 

Corol·la en tub i cin lòbuls de color entre blau i purpuri
Flors cimoses, hermafrodites i pentàmeres. Calze cobert de pèls amb cinc sèpals soldats per la base. Corol·la en forma de tub allargat acabat en cinc lòbuls de color purpuri que canvia al blau intens. Cinc estams que no solen sobreeixir . Ovari súper. Floreix de març a juny

Fruits en núcula durs com a pedres
Fruit quatre núcules blanquinoses amb estries (tetraqueni)

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El color dels pètals depèn de la presència de pigments. Els pigments més importants són els flavonoides, especialment les antocianines dissoltes en el suc cel·lular, que són sensibles als canvis de ph. Els pigments bàsics són pelargonidina que aporta el roig, cianidina el violeta, delfinidina el blau i els flavonols el groc o marfil. En algunes plantes al envellir les flors canvia el ph del suc cel·lular i canvia el color. 

S'emprava per rebaixar la sang
USOS I PROPIETATS: El nom vulgar indica la seua utilització com emol·lient, hipotensora i en banys i compreses te acció vulnerària. Les infusions de la herba de les set sagnies, s'administraven als malalts per fer-los baixar la febre i per rebaixar la sang, igual com en les sagnies practicades amb sangoneres.

SABIES QUE... el nom genèric Lithospermum fa referència a la duresa del fruit, dur com una pedra ("lithos" significa pedra en grec) . L’epítet fruticosum fa referència al seu port arbustiu
Probablement la medicina tradicional va lligar la màgia del canvi espontani del color de sang de les flors d'aquesta mata, que canvia a blau, amb propietats sobre la sang humana. Era corrent abans aplicar la teoria del signe mitjançant la qual s’atribuïen facultats a les plantes per allò que la seua aparença suggeria.

Família Boraginaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...