Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 18 d’abril del 2011

Hedysarum boveanum Basiner subsp. europaeum Guitt. & Kerguélen

NOMS: Estaca-rossins. Rabassa llenyosa. Castellà: Zulla silvestre.  Francès: Hédysarum d'Europe. Sainfoin bas. Sainfoin d'Europe. Anglés: honeysuckle. Alemany: Süßklee


SINÒNIMS: Hedysarum humile sensu auct.Eur.; Hedysarum boveanum Basiner; Hedysarum confertum "sensu Greuter & al., p.p.A"

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Rosmarinetalia. Brolles, timonedes, terrenys pedregosos i secs en substrats bàsics. Fins els 800 metres d’altitud


FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: Planta perenne de tiges un poc llenyoses (sufruticosa) de fins 50 cm d’alçada, molt ramificada des de la base amb tiges ascendents.


Fulles imparipinnades, dividides en 6-14 parells de folíols estretament obovats, i l’últim un poc més menut que els laterals. Estípules amplexicaules soldades entre si per la base. Folíols amb indument.


Flors en inflorescències axil·lars en raïm amb un llarg peduncle, amb bràctees ovades caduques. Les flors tenen dues bractèoles linears, són pedicel·lades, amb calze amb pèls, de cinc dents estretes. Corol·la purpúria o rosada, amb la quilla corbada en angle recte i marcadament més llarga que l’estendard que és obovat i emarginat, ales molt més curtes que la quilla. Androceu diadelf amb 9 estams soldats i un lliure. Gineceu amb ovari súper, estil colzat i estigma capitat


Fruit indehiscents amb 2 a 4 artells suborbiculars o el·líptics, aplanats, amb les cares cobertes d’agullons i una llavor reniforme.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El fruit de l’estaca rosí es un llegum que està constrenyit en 2-4 segments per on es trenca transversalment per disseminar la grana, en comptes d'obrir-se per les valves com sol ser habitual en els llegums. Aquest llegum dividit en articles monosperms s’anomena loment.


USOS I PROPIETATS: Està estudiant-se la seua utilització per a mitigar la pèrdua i degradació de sòl per la capacitat de rebrotar i la facilitat amb que colonitza zones degrades. 

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: el nom genèric de Hedysarum procedeix del grec “hedys” que significa dolç i del grec “sáron” que significa escombra, granera. Altres autors diuen que ve del grec “hedys” que significa dolç, perfumat, i del grec “ἄρον aron” en forma de serp.

L’epítet específic boveanum  és en honor al botànic luxemburguès Nicolas Bové (1802-1842), que va herboritzar a Algèria, Egipte, Aràbia Saudita, Síria i Turquia.

Hedysarum boveanum subsp. europaeum va ser publicada per Guy Georges Guittonneau i Michel François-Jacques Kerguélen, en Société pour l'Echange des Plantes Vasculaires de l'Europe et du Bassin Méditerranéen : Bulletin 23: 81. 1991.

Planta protegida inclosa en el Catàleg de flora amenaçada de Catalunya

Família Leguminosae (Papilionaceae, Fabaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...