Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 16 de novembre del 2012

Antirrhinum barrelieri Boreau subsp. barrelieri


NOMS: Conillets. Gatets.  Gossets. Castellà : Boca de dragón. Dragoncillo. Anglès:  Barrelier’s snapdragon. Alemany: Barreliers Löwenmaul.

Corol·les personades
SINÒNIMS: Antirrhinum controversum Pau.;
Observacions: Dos subespècies: la ssp. barrelieri, i la subsp. litigiosum. La primera té els sèpals linears i aguts i la segona té les flors més grans i els sèpals ovats i obtusos). Al territori Diànic apareix la ssp. barrelieri.Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Paretarietalia. Matollars, pedregars, roques, marges i murs, sobre terreny calcari. Fins els 900 metres d’altitud.

Planta ramificada des de la base
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: Del grec antic hémi (« mig »), cryptos (« amagat ») i phuton (« planta »); en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s'amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seves parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ:  Planta molt ramificada amb tiges que poden arribar a més d’un metre d’alçada, amb pèls a la part inferior que són  glandulosos a la part superior

Fulles linear-lanceolades de vegades reflexes
Fulles linears o linear lanceolades, de vegades reflexes, les inferiors oposades i les superiors alternes, amb un curt pecíol.

Calze amb cinc sèpals linears i aguts
Flors en inflorescències en raïm en forma d’espiga. Bràctees estretament lanceolades i un curt pedicel. Flors hermafrodites, zigomorfes. Calze amb cinc sèpals linears i aguts. Corol·la bilabiada; llavi superior bilobat i l’inferior trilobat, amb una protuberància al llavi inferior (personada) que tanca l’accés al tub de la corol·la, i una gepa a la base. Quatre estams. Ovari súper amb un sol estil acabat en un estigma capitat. . Floreix de març a octubre.

Càpsula amb porus a l'àpex per on eixen les llavors
Fruit en càpsula ovoido-oblonga amb pèls glandulosos que s’obri per porus a l’àpex.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les corol·les d’aquest gènere, mirades de front, semblen una màscara o una cara de persona, pel que reben el nom de corol·les personades.

Inflorescències en raïm en forma d’espiga
SABIES QUE... el nom del gènere Antirrhinum deriva del grec “anti” = en lloc de,  i “rhis, rhinos” = nas, segurament per la forma de la corol·la personada que recorda un musell, però Dioscòrides, segons la traducció de Laguna, diu que “el fruit s’assembla als nassos d’una vedella”.
L’epítet específic, barrelieri, està dedicat a J. Barrelier (1606-1673), dominic de París, que va herboritzar a la Mediterrània (Provença, el Languedoc, Espanya i Itàlia). Antoine de Jussieu va publicar l’obra pòstuma de Barrelier sota el títol “Icones Plantarum per Galliam, Hispaniam et Italiam observatæ”. Aquesta obra conté unes cent espècies noves per a l’època i moltes d’elles li van ser dedicades amb el nom Barrelieri.
Al comprimir lateralment el tub de la corol·la, aquesta obri la boca com si fos un conillet o un gosset, el que servia de distracció als xiquets.

Família Scrophulariaceae


1 comentari:

  1. Gran ilustración, lo mismo que la explicación de las características de la especie. Fenomenal. Enhorabuena por el magnífico trabajo. ¡¡Felicidades!!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...