Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 7 de novembre del 2012

Papaver lecoqii Lamotte


NOMS: Rosella dúbia. Castellà: Ababol. Amapola oblonga. Basc: Mitxoleta. Portuguès: Papoila longa. Italià: Papavero di Lecoq. Francès: Coquelicot de lecoq, Pavot de lecoq. Anglès: Yellow-juiced Poppy. Alemany: Lecoqs Mohn.

Flor de la varietat "albiflorum"
SINÒNIMS: Papaver dubium L. subsp. lecoqii (Lamotte) Syme;
Observacions: Com indica l’epítet específic dubium, aquesta espècie té una morfologia molt variable, el que fa dubtar a l’hora d’identificar-la. Les imatges que apareixen ací són de la varietat “albiflorum”.
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt dels continents de l'hemisferi nord.

Tiges erectes amb làtex
HÀBITAT: Secalietalia cerealis.  Sembrats, guarets, vores de camins, sobre sòl calcari. Fins els 1500 metre d’altitud

FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba que pot arribar fins els 60 cm d’alçada, de tiges erectes amb làtex que es fa groc al contacte amb l’aire.

Fulles piinatisectes o pinnatipartides
Fulles bassals pinnatífides, amb segments lanceolats; les de la tija (caulinars) dos vegades pinnatisectes.

Flor amb quatre pètals
Flors sobre peduncles amb pèls rígids. Dos sèpals que cauen quan la flor s’obri. Pètals imbricats de color rosa molt pàl·lid amb venes vermelles i taca fosca a la base. Nombrosos estams filiformes amb antera groga. Ovari súper.

Càpsula coronada amb el disc estigmàtic
Fruit en càpsula glabra, cilíndrica, més de dues vegades més llarga que ampla; disc estigmàtic amb 3-10 estigmes radials.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: En les flors del gènere Papaver els estigmes es disposen, en el que seria “la tapa” de la càpsula, amb les zones receptives repartides en forma radial. És el que s’anomena disc estigmàtic.  

Nombrosos estams de antera groga
USOS I PROPIETATS: indicada en afeccions respiratòries, grip i tos.

SABIES QUE... el genèric Papaver és semblant a l'àrab "papámbele" i el sànscrit "papavara" que significa suc perniciós.
L’epítet específic lecoqii és en honor al botànica francès Henri Lecoq (1802-1871) director del Jardí Botànic i del Museu d'Història Natural de Clermont-Ferrand, i va contribuir a popularitzar la classificació de les plantes, els estudis descriptius del òrgans i les plantes usades com a farratge animal.

Família Papaveraceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...