Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 25 de novembre del 2012

Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.


NOMS: Sarronets de pastor. Taleca o bossa de pastor. Occità: Borsa de judas, Bourso a pastre, Èrba dau còr. Castellà : Bolsa de pastor. Paniquesillo, Zurrón de pastor. Basc: Artzain-zakua. Portuguès: Bolsa de pastor. Erva dos coraçôes. Italià: Borsapastore comune. Francès: Bourse-à-pasteur, Capselle bourse-à-pasteur. Anglès: Shepherd's purse. Alemany: Gewöhnliches Hirtentäschel. Neerlandès: Beursje. Gewoon Herderstasje. Grec: Τραγιά. Καψάκιον το βαλάντιον.

Flors en raïms terminals
SINÒNIMS: Thlaspi bursa-pastoris L.;  Capsella rubella Reut.; Capsella polymorpha Cav.;
Observacions: Als Països Catalans s'hi distingeixen dues subespècies: la subsp. bursa-pastoris, més típica, i la subsp. rubella, amb els pètals tenyits de rosa i els sèpals sovint purpurescents. Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Ruderali Secalietea. Camps, vores de camins, herbassars ruderals. Fins els 2200 metres d’altitud.

Herba erecta i ramificada
FORMA VITAL: Teròfit (si és anual): en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.
Més rarament Hemicriptòfit (si és biennal): són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable de manera que aquestes plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba erecta, ramificada, amb tiges estriades de fins 40 cm d’alçada, verdes amb pèls esparsos.

Les fulles caulinars abracen la tija
Fulles bassals en roseta que poden ser enteres fins pinnatipartides i peciolades. Les fulles caulinars són sèssils i abracen a tija (amplexicaules), enteres i oblongues i, quan més amunt, lanceolades o linears.

Flors tetràmeres amb pedicel
Flors en raïms terminals que s’allarguen en la fructificació. Flors hermafrodites, tetràmeres i pedicel·lades. Quatre sèpals ovats amb una membrana transparent al marge. Corol·la amb quatre pètals blancs i lliures. Sis estams, dels quals dos més curts. Ovari súper amb un estil curt i un estigma capitat. Pot florir tot l’any.

Fruit en forma de sarronet de pastor que dona nom a l'espècie
Fruit en silícula comprimida, plana i triangular, amb l’estil persistent, que té la forma d’un petit sarronet de pastor, d’on ve el nom bursa-pastoris.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: És considerada una planta protocarnívora, doncs les seues llavors, quan estan humides, secreten un suc enganxós que les converteixen en un parany, que atrau insectes i els mata. També hi ha evidències de que absorbeixen els nutrients de les preses.


USOS I PROPIETATS: En infusió s'ha emprat com antihemorràgica en temps de guerra però també per hemorràgies nasals, menstruacions excessives i doloroses, etc. doncs té acetilcolina que li proporciona propietats hemostàtiques i vasoconstrictores.
Dioscòrides la cita per a tractaments d’hemorràgies, i en Castella les dones l’utilitzaven per tallar les pèrdues excessives de sang produïdes pel cicle menstrual.
La planta és consumida com aliment a països asiàtics com Xina, Corea o Japó.

SABIES QUE... el genèric Capsella deriva del llatí “capsella, -ae” que significa caixeta o cofre, per la forma dels fruits.
L’epítet específic bursa-pastoris està format per la combinació del llatí “bursa”, que significa bossa, i “pastor” que significa el mateix que en la nostra llengua. Com podem veure també fa referència a la forma del fruit, paregut al sarronet d’un pastor.

Família Cruciferae (Brassicaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...