Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 29 de setembre del 2013

Cynodon dactylon (L.) Pers.


NOMS: Gram. Agram. Peu de gallina. Occità: Agram, Gram, Grame, Gramenàs. Castellà : Grama. Èuscara: Askia. Aski-motza. Portuguès: Grama. Escalracho. Italià: Capriola. Gramegna. Francès: Chiendent pied-de-poule. Chiendent. Anglès: Bermuda Grass. Cocksfoot-grass. Alemany: Bermudagras. Hundszahngras. Neerlandès: Bermudagras. Grec: Άγλωσσο. Αγριάδα.

Flors en espigues allargades i digitades
SINÒNIMS: Dactylon officinale Vill. 

DISTRIBUCIÓ:  Cosmopolita: es diu de les espècies que es distribueixen, com a mínim, per tres continents diferents de forma natural.

HÀBITAT: Trifolio-Cynodontion. Ruderali-Secalietea. Camps, vores de camins i llocs trepitjats. Fins els 1100 metres d’altitud

Herba estolonífera amb tiges decumbents
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen mentre que les seves parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ:  Herba estolonífera amb tiges erectes o decumbents que arriben al pam d’alçada.

Fulles perpendiculars a la tija
Fulles curtes disposades en perpendicular a la tija, embeinadores, de limbe glabre o pilós i amb lígula de pèls.

Flors masculines (pèndules) i femenines
Flors en espigues allargades que surten d’un mateix punt, amb espícules sèssils. Cada espigueta duu una sola flor. Floreix a l’estiu

Fruit comprimit lateralment
Fruit el·lipsoïdal, comprimit lateralment. 

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una característica de les fulles de les gramínies és la lígula, un apèndix membranós situat entre la beina i el limbe de les fulles, característic en cada espècie.

Observeu els pèls que formen la lígula
USOS I PROPIETATS: En medicina popular s’empra la part aèria com diürètic i les arrels tenen propietats com hematocatàrtic, antihipertensiu, protector renal, depuratiu i contra el flat.
En jardineria, especialment en jardins xeròfits, s’utilitza per fer gespes, per la gran resistència a la sequera i al trepig

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  Cynodon ve del grec "kyon" que significa ca, gos, i del grec jònic “ὀδών odón” que significa dent, és a dir: dent de gos, pels estolons que semblen els canins del gos. El nom específic dactylon deriva del grec “δακτυλοϛ dáctylos” que significa dit, en referència a la forma digitada de la inflorescència.

Els estolons semblen els canins d'un gos
Dent de gos, en francès “chiendent” és el nom dedicat al dia 23 del mes de pluviós (més o menys del 20 de gener al 20 de febrer) del calendari revolucionari francès.

Antigament es deia “gram” a tota l’herba que cobria el sòl, no necessàriament a aquesta espècie.

És una planta invasora, una mala herba que es multiplica amb les llaurades, doncs una petita part del rizoma donarà origen a una planta nova. Té un sistema radicular força profund, que pot arribar als dos metres de profunditat en sòls penetrables, des d’on surten els nòduls que repten pel terra.

No és bo pel ramat i hom diu que mata les oques

Cynodon dactylon fou descrita per (L.) Pers. y publicat en Synopsis Plantarum 1: 85. 1805.

Família Gramineae (Poaceae)


3 comentaris:

  1. Quina gràcia tens per captar aquestes petites herbes!
    Una abraçada, Manel

    ResponElimina
  2. I'vе been browsing online morrе than 3 hours nowadays, ƅbut I nеver found any fascinating article like youгs. It is beautiful price sufficient for me. In my opinion, if alll site օwneгs and bloggers made just right content maerial as you probably did, the wweb can be a llot more helpful thaո ever before.

    ResponElimina
  3. Magnificent beat ! I wish to ɑpprentice while you amend your webѕite, how could i subscribe for a blog web sitе? The acount helƿeԁ me a acceptable deаl. I had been a littlе bіt acquainted of this your broɑdcast provided bright clear concept

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...