Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Silene gallica L.


NOMS: Cinc llagues, Molinets, Patacs, Silene francesa, Silene gàl·lica. Castellà: Carmelitilla. Portuguès: Erva-mel. Erva das cabacinhas. Italià: Silene gallica. Francès: Silène d'angleterre, Silène de france. Anglès: Common Catchfly. Small-flowered Catchfly. Alemany: Französisches Leimkraut. Rauhe Nelke. Grec: Σιληνή η γαλλική.

Flors en raïm lax
SINÒNIMS: Silene anglica L.; Silene transtagana Cout.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Secalietalia. Camps abandonats, vores de camins, prats secs,

Herba petita de tiges erectes
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba petita (rarament arriba als 60 cm d’alçada) amb tiges erectes, simples o ramificades des de la base, tota amb pèls glandulosos.

Fulles inferiors espatulades amb pèls glandulars
Fulles oposades, enteres, mucronades, les inferiors espatulades i les superiors estretament lanceolades i amb pèls.

Flors amb lígula corol·lina
Flors en inflorescències que formen una espècie de raïm, amb bràctees linears. Calze ovoide estret, cobert de pèls i erecte, format per cinc sèpals formant un tub amb 10 nervis. Corol·la amb cinc pètals blancs o rosats, enters o emarginats, i lígula corol·lina al lloc d’encontre de la ungla i el limbe. Androceu amb 10 estams. Ovari amb tres estils. Floreix a la primavera, de març a juny.

Càpsula coronada amb cinc dents triangulars
Fruit en càpsula que s’obri per la part superior en cinc dents triangulars.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els pèls glandulars constitueixen un sistema fisiològic d’excreció o secreció de sals, olis, sucres i, fins i tot, proteïnes enzimàtiques, com en les plantes carnívores. Estan formats per una cèl·lula bassal, connectada amb les cèl·lules del epidermis, que es prolonga mitjançant una petita tija fins connectar amb la cèl·lula o cèl·lules, pròpiament secretores, que formen el cap.

USOS I PROPIETATS: No en coneguem.

Calze en forma de tub estret acabat en cinc dents
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Segons la “Flora ibérica” s’hi desconeix l’etimologia del genèric Silene, tot i que el nom l’utilitza Lobelius, qui l’atribueix a Teofrast. Tot i això altres autors aventuren que Silene podria derivar del grec “Silenos”, que era el company ebri de Baco que tenia el ventre molt unflat, com el calze de moltes espècies d’aquest gènere.
L’epítet específic gallica, indica procedència o localització geogràfica: de la Gàl·lia, el nom romà de l’actual França.
Silene gallica fou descrita per Carles Linné i publicada a Species Plantarum 1: 417. 1753.

Família Caryophyllaceae


2 comentaris:

  1. Manel, participaràs al concurs de foto?
    Tens moltes papeletes per endur-te el premi especial de Natura...
    Mira: http://valla-foto.blogspot.com.es/2013/09/iii-concurs-fotografic-vila-de-vallada.html

    ResponElimina
  2. Bonics aquests molinets i molt curiós que vinguin del company ebri de Baco!

    Crec que el teu amic Kike té raó, les teves fotos són de premi apunta't!
    petonets.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...