Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 29 d’octubre del 2013

Neotinea maculata (Desf.) Stearn


NOMS: Caputxina tacada. Botonets de gos. Botons de ca. Portuguès: Satyriâo de flores densas. Italià: Satirione macchiato. Francès: Néotine, Orchis intact, Orchis maculé. Anglès: Dense-flowered orchid. Grec: Νεοτινέα η στικτή

Inflorescències en denses espigues cilíndriques
SINÒNIMS: Neotinea intacta (Link) Rchb. fil.;  Orchis intacta Link.;  Aceras densiflora Boiss.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània i Macaronèsica

HÀBITAT: Quercion ilicis.  Brolles i boscos clars. Entre els 300 i els 1100 metres d’altitud.

Herba erecta de poc més d'un pam d'alçada
FORMA VITAL: Geòfit: en les formes vitals de Raunkjaer, plantes vivaces que durant l'època favorable produeixen òrgans de reserva subterranis on s'acumulen els nutrients per a sobreviure durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba erecta, de fins 30 cm d’alçada, amb fulles que embeinen la tija fràgil i verdosa

Les fulles de la roseta bassal solen estar tacades
Fulles de la roseta bassal oblongues, normalment amb taques negres, i surten des dels nòduls subterranis; les caulinars més petites i embeinadores, creixen abraçades a la tija.

Flors amb label trilobat i el lòbul mitjà bífid
Flors  en inflorescència en una densa espiga cilíndrica amb bràctees lanceolades. Flors petites de color lleugerament rosat o verdós (rarament blanques) amb tèpals superiors connivents en casc; label trilobat amb el lòbul mitjà bífid i un petit esperó de 1-2 mm. Floreix de març a juny

Fruit en càpsula amb tres obertures longitudinals

Fruit en càpsula amb tres costelles i tres obertures longitudinals per on surten les llavors.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els tubercles són rels engruixides carregades de nutrients, que actuen com òrgans de reserva per passar el període desfavorable sota terra i, amb l’arribada del bon temps, generen tiges aèries.

Espiga
USOS I PROPIETATS: La farina dels tubercles de la caputxina tacada és molt nutritiva i rica en mucílag. S’empra en dietes especials per a xiquets convalescents i per suavitzar la irritació del canal gastrointestinal. Amb ella s’elabora el popular “salep”, la beguda calenta típica de Turquia.  

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El gènere Neotinea està dedicat al botànic italià Vincenzo Tineo (1791-1856) que va ser, durant més de quaranta anys, director del Jardí Botànic de Palerm.
L’epítet específic maculata deriva del llatí “macula” que vol dir taca, tacat, per les taques negres que sovint apareixen a les fulles. 
Neotinea maculata va ser descrita per William Thomas Stearn i publicada en Annales Musei Goulandris 2: 79. 1975.

Família Orchidaceae


1 comentari:

  1. Maca aquesta Caputxina, no la coneixía.
    El teu blog sempre és ple de boniques especies com aquesta!
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...