Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Scorzonera angustifolia L.


NOMS: Escurçonera barballera. Escurçonera de fulla estreta. Castellà: Tetas de vaca. Churrumamas. Botijitas. Anglès: Grass-Leaved Viper's Grass. Alemany: Grasblättrige Schwarzwurzel.

Flors en capítols terminals solitaris
SINÒNIMS: Scorzonera graminifolia auct.; Scorzonera macrocephala DC.; Scorzonera pinifolia Gouan.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT:  Thero-Brachypodion. Aphyllantion. Pastures seques, herbassars oberts. Fins els 1400 metres d’altitud.

Herba simple o poc ramificada
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seues parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ: Herba erecta simple o poc ramificada de fins mig metre d’alçada

Les fulles estan repartides per tota la tija
Fulles linears, graminiformes, repartides al llarg de la tija

Flors amb lígula acabada en cinc dents
Flors en capítols solitaris, grans, de fins cinc cm de diàmetre, amb bràctees inferiors molt més curtes que les superiors. Flors grogues que a penes ultrapassen el involucre. Les flors només s’obrin durant un període curt del dia. Floreix en maig, juny i juliol.

Fruit en aqueni gran amb papus
Fruit en aqueni de 15-25 mm amb papus d’un blanc brut.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Es denomina nàstia al moviment de resposta passatger de determinades zones d'un vegetal davant d'un estímul extern i difús, basat en processos de creixement o en el canvi de turgència de grups de cèl·lules que varien el seu volum mitjançant el control de l'entrada i l'eixida de l'aigua. La resposta a la llum, com ara l’obertura d’algunes flors que, com aquesta, s’obrin al matí o al capvespre, s’anomena fotonàstia

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Scorzonera deriva de “scorza” que significa pell, escorça, i “nera” que significa negra, és a dir, d’escorça negra, en referència a l’escorça de l’arrel napiforme que té aquest color.

L’epítet específic angustifolia deriva del llatí da "angustus" estret, prim, i "folium" fulla, és a dir, de fulla estreta.

El nom popular "escurçonera" té a veure en que l'arrel de Scorzonera hispanica s'havia prescrit per curar les picades de l'escurçó, atenent a l'errònia aplicació de la Teoria del signe  ja que l'arrel de l'escurçonera s'assembla a un escurçó.


Família Compositae (Asteraceae)


2 comentaris:

  1. Una altre de las petites maravellas que ens mostres!
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina
  2. La primavera passada vaig trobar una d'aquestes escurçoneras al meu poble. És una planta única.
    Bon dia!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...