Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 22 de setembre del 2014

Populus x canadensis Moench

NOMS: Pollancre del canadà, Xop, Xop del canadà. Castellà : Álamo. Chopo. Chopo euroamericano. Italià: Pioppo canadese.  Francès: Peuplier du canada, Peuplier hybride euraméricain, Peuplier noir hybride- anglès: Canadian Poplar. Hybrid black Poplar. Alemany: Bastard-Pappel. Kanadische Pappel. Neerlandès: Canadapopulier.

Flors en aments pènduls

SINÒNIMS: Populus euramericana (Dode) Guinier

DISTRIBUCIÓ:  Eurosiberiana. Espècie introduïda, procedent d’Amèrica del Nord

HÀBITAT: Populion albae. Cultivat i naturalitzat a les vores dels rius i torrents

Arbre de creixement ràpid
FORMA VITAL: Macrofaneròfit : segons la classificació dels vegetals de Raunkjaer, faneròfit amb les gemmes persistents situades a més de 2 m d'alçada.

DESCRIPCIÓ: Aquest arbre caducifoli i dioic, és un híbrid procedent del encreuament entre Populus nigra x Populus deltoides. Pot arribar als 40 metres d’alçada, amb una capçada ampla sostinguda per un tronc d’escorça grisenca que va fent-se més obscura i arrugada amb el temps.

Fulles verdes per ambdues partes
Fulles de distribució alterna, amb pecíol i limbe deltoide, acuminat, de base truncada o lleument cordada, de color verd per les dues cares, amb el marge dentat i translúcid. Al punt d’unió del pecíol amb el limbe hi ha glàndules.

Flors femenines
Flors en aments pènduls. Les flors masculines amb anteres rogenques. Les femenines amb un periant verdós i ovari súper amb dos estigmes sèssils. Floreix en febrer i març abans que apareguen les fulles.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula que sobri per alliberar les llavors amb un borrissol cotonós per a ser disseminada pel vent.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les granes, amb el seu borrissol blanc, es dispersen amb facilitat però només mantenen llur capacitat de germinació durant pocs dies. La raó és que necessiten viure en llocs permanentment humits i, si conservaren gaire temps llur viabilitat, podrien germinar inútilment, després d’una pluja, totes les llavors que hagueren anat a parar en ambients poc propicis.

Arbre caducifoli
USOS I PROPIETATS: En jardineria juga un important paper ornamental per formar zones d’ombra. El ràpid creixement el fa ideal per aprofitar la fusta que s’empra per a confeccionar caixes d’embalatge i per obtenir pasta de paper.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom Populus deriva del grec "pállo" que significa onejar, agitar, pel continu moviment basculant de les fulles. Amb aquest nom denominaven els antics llatins els xops i pollancres.
El nom canadensis és un epítet geogràfic que significa canadenc, del Canadà, perquè aquest és el lloc de procedència del Populus deltoides, un dels progenitors de l’híbrid.   
Populus x canadensis fou descrita per Conrad Moench i publicada en Verzeichniss auslädndischer Bäume und Stauden des Luftschlosses Weissenstein 81, 1785.

Família Salicaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...