Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 10 de novembre del 2014

Setaria verticillata (L.) Beauv.


NOMS:  Llapassa. Aferradissos. Panissola. Cerreig. Xereix aferradís. Mallaroca. Xares. Xarrell. Castellà : Amor de hortelano. Lagartera. Panicillo. Occità: Panisso. Portuguès: Milhâ verticilada. Namorados. Italià: Pabbio verticillato. Francès: Panic rude, Sétaire verticillée. Anglès: Bristly Foxtail. Hooked Bristlegrass. Alemany: Quirlbluetiger Fennich. Quirlige Borstenhirse.  Neerlandès: Kransnaaldaar.

Espiguetes en verticils
SINÒNIMS: Panicum verticillatum L.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Polygono-Chenopodietalia. Ruderal, camps de cultiu, marges, vores de camins i llocs alterats. Fins els 1000 metres d’altitud.

 
Tiges erectes o decumbents
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Gramínia de fins 80 cm d’alçada, glabra, amb tiges erectes o decumbents.

Lígula curta i ciliada
Fulles amb beina que envolta la tija i limbe verd de 5-10 mm d’amplada de marge finament serrat, amb lígula curta ciliada (de pèls)

Espiguetes amb dues setes amb dents refleses
Flors en panícula espiciforme de 5-10 cm, cilíndrica i com formant verticils; espiguetes el·líptiques; glumes desiguals, la superior iguala a  la flor; a la base de les espiguetes hi ha dues setes denticulades amb dents reflexes;  Floreix a l’estiu i tardor

Fruit encariopsi
Fruit en cariopsi

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Aquesta espècie es caracteritza pels diminuts agullons dirigits cap avall (reflexes), que hi ha a les setes de les espiguetes, que les fa aspres al tacte si passem els dits de baix cap a dalt. Altres Setaria tenen les dents dirigides cap amunt de manera que resulten suaus al tacte en aquest sentit. Aquests agullons, semblants a la punta d’un arpó,  s'aferren al pèl dels animals, a la roba i als cordills de les sabates, i ajuden a la dispersió de la planta.

Flors en panícula espiciforme
USOS I PROPIETATS: Les llavors de la llapassa s’empren per fer cervesa a Àfrica del Sud i farina a Namíbia i a l’Índia en èpoques d’escassetat.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Setaria deriva de “séta” seta, cerra, per les setes que caracteritzen les espècies del gènere.
L’epítet específic verticillata ve de “verto” que significa girar en torn, amb elements disposats al voltant, per la disposició verticil·lada de les espiguetes.

Família Gramineae (Poaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...