Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 24 de novembre del 2015

Hygrocybe cf. conica (Schaeff.) P. Kumm.

NOMS: Pixaconill. Castellà: Gorro de bruja. Higróforo cónico. Èuscara: ezko gorri-konico. Francès: Hygrophore còniques. Anglès: Blackening Waxcap. Alemany: Kegeliger Saftling. Neerlandès: Zwartwordende wasplaat.

Gaudeix de la llum pel que creix ales clarianes del pinar
SINÒNIMS: Agaricus conicus Schaeff.;  Hygrocybe tristis (Pers.) F. H. Moller

DISTRIBUCIÓ: Espècie d’ampla distribució al llarg del dos hemisferis, des del nivell del mar fins els 3000 metres d’altura.

HÀBITAT: A aquesta espècie li agrada el sol pel que surt en clarianes, prats o zones ruderals. Normalment apareix a la tardor però també pot fer-ho en altres èpoques de l’any.  

Himeni de làmines espaiades
DESCRIPCIÓ: Capell de fins cinc centímetres de diàmetre en exemplars vells, però que solen mesurar 2-4 cm, de forma cònica, com el seu nom indica, tot i que amb el temps va fent-se menys cònic però sense arribar a aplanar-se. Sempre manté una protuberància a l’àpex del capell. El color és variable, entre groguenca, ataronjada o rogenca, lluenta i viscosa amb la humitat.

Himeni de làmines adnates decurrents, espaiades, arrodonides i estretes, de color blanc o groguenques que van ennegrint amb el temps.

Peu cilíndric i allargat
Peu o estípit fibril·lós, cilíndric i allargat, amb la superfície llisa o acanalada, fistulós, amb color variable entre rogenc, ataronjat, groc o verdós, amb tendència a ennegrir.

Carn fràgil i prima, dolça i suau.

Peu buit per dins (fistulós) de color variable 
USOS I PROPIETATS: Aquest fong actua com descomponedora d’herbes i arbusts.

COMESTIBILITAT: Sense valor culinari, a més a més, tot i que no hi ha unanimitat, és sospitosa de toxicitat

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els fongs sapròfits segreguen unes substàncies enzimàtiques, semblants a les què produeix el nostre estómac, que ataquen i descomponen la matèria orgànica que envolta, que es torna així blana i fosca, és a dir, que es podreix, i solta fines partícules alimentàries que són les que absorbeixen directament les hifes o cèl·lules del fong

Capell cònic de fins 4 cm
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:El genèric Hygrocybe deriva del grec “hygrós” mullat, humit, i “kýbe” cap, en referència al capell viscós i humit que solen tindre les espècies del gènere. L’epítet específic conica ve del grec “könikós” cònic, per la forma cònica del capell.

Durant molt de temps s’havien tingut les varietats per diferents tàxons degut a la seua variabilitat però s’ha comprovat que un mateix espècimen, amb circumstàncies diferents pot desenvolupar colors diferents i basidis bispòrics o tetraspòrics.  

Família Hygrophoraceae
                         

Llegiu l'advertència abans de fer de boletaires o pebrassers.
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...