Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 26 de juliol del 2016

Sechium edule (Jacq.) Sw.

NOMS: Sequi. Xaiota. Castellà: Chayota. Èuscara: Chaiote. Portuguès: Caiota. Chuchu. Francès: Chayote. Chouchou, Christophine. Italià: Chayote. Anglès: Custard marrow, Madeira marrow, Vegetable pear. Alemany: Chayote. Neerlandès: Chayote.

Flors unisexuals i pentàmeres
SINÒNIMS: Sicyos edulis Jacq.;  Chayota edulis (Jacq.) Jacq.

DISTRIBUCIÓ: Neotropical: una de les vuit ecozones terrestres del planeta que coincideix amb el regne florístic neotropical. Aquesta ecozona inclou Amèrica central i del sud, les terres baixes de Mèxic, les illes del Carib i el sud de Florida.

HÀBITAT: Cultivada

Planta enfiladissa amb tiges de fins 12 metres
FORMA VITAL: Faneròfits: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta amb els meristemes a més de 40 cm del terra en l’època desfavorable. És el cas d'arbres, d'arbusts i lianoides.

DESCRIPCIÓ: Planta monoica, perenne, enfiladissa que pot assolir els 12 metres, amb tiges glabres o escassament pubescents i robusts.

Fulles palmades i circells ramificats
Fulles peciolades, palmades amb 3-7 lòbuls, grans (10-18 per 11-20 cm) amb el lòbul central més gran i triangular; circells ramificats.

Corol·la amb cinc pètals oblongs
Flors unisexuals i pentàmeres en raïms amb peduncle de 4-12 cm; flors amb curts pedicels, pubescents i hipant. Calze amb sèpals lanceolats a triangulars. Corol·la amb cinc pètals oblongs blancs o verdosos. Les flors masculines amb cinc estams soldats formant una columna que s’obri a l’àpex. Les femenines solitàries o en parelles, amb els pistils soldats en una columna prima.

Fruit piriforme longitudinalment solcat
Fruit piriforme que pot arribar als 20 cm de llarg, carnós, de color verd i longitudinalment solcat, de vegades amb espines, que conté una llavor.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Hi ha moltes varietats com, per exemple, el “cocoro” de Costa Rica que és més gran. A Guatemala i Hondures es conrea una varietat més suau i sucosa de color groc per fora, el “perulero”; i altra de color més verd denominada “güisquil”

Calze amb cinc sèpals lanceolats 
USOS I PROPIETATS: En medicina popular es creu que les fulles i les arrels tenen propietats diürètiques i expectorant, i el fruit cicatritzant i emol·lient.

Els brots tendres s’empren per fer sopes; les arrels es consumeixen com les creïlles, igual que els fruits, per al consum humà o del bestiar. Els fruits es mengen crus o cuits, en amanides o acompanyats de salses.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Sechium és el nom usat en l’Índia Oriental per indicar aquesta planta. L’epítet específic edule deriva del llatí “edo” menjar, “edulis, -e” comestible.

El nom popular de chayote deriva del nàualtl chayotli, que significa carabassa espinosa.

Sechium edule va ser descrita per Olof Swartz (Sw) i publicada en Flora Indiae Occidentalis 2(2): 1150. 1800. 

Família Cucurbitaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...