Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 29 de setembre del 2016

Otanthus maritimus (L.) Hoffmanns. & Link

NOMS: Herba de Bona. Cotonet de mar. Herba blanca. Herba de renegat. Perlina blanca. Castellà : Algodonosa. Carrasca de San Juan. Gallego: Atanásia marítima. Portuguès: Carrasaca de San Xoan. Cordeiros da praia. Francès: Diotis blanc, Diotis maritime, Santoline-cyprès. Italià: Santolina delle spiagge. Anglès: Cottonweed. Alemany: Schneeweisse Strandfilzblume.

Flors en petits capítols en corimbes 
SINÒNIMS: Athanasia maritima (L.) L.; Achillea maritima (L.) Ehrend. & Y.P. Guo.

DISTRIBUCIÓ: Pluriregional

HÀBITAT: Ammophiletea. Creix als sistemes dunars de les platges arenoses del litoral. Aquests de la platja de Tavernes de la Valldigna i del Brosquil de Cullera.

Tiges lignificades cobertes de pèls tomentosos
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: Mata rizomatosa de fins mig metre d’alçada que té les tiges lignificades, ascendents i cobertes per una espècie de borró quasi blanc, igual que les fulles.

Les fulles també estan cobertes de toment
Fulles sèssils de distribució alterna, oblongues, de marge enter o crenulat, cobertes de pèls blancs

Flors tubulars grogues en capítols
Flors en inflorescències en corimbe de petits capítols amb les bràctees involucrals externes cobertes del mateix borró que les fulles i les tiges. Les flors formen un tub de 2,5 mm acabat en cinc lòbuls de color groc. Androceu de cinc estams amb les anteres connates formant un tub que rodeja l’estil. Gineceu d’ovari ínfer amb un estil acabat en dos estigmes. Floreix durant l’estiu, entre agost i setembre

Fruits en aqueni corbat
Fruit en aqueni trígon o tetràgon, comprimit per la cara dorsal i corbat.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El cotonet de mar va estar a punt de desaparèixer de les costes valencianes, especialment de la Devesa del Saler, on avui abunda gràcies al treball de regeneració dunar que va començar als anys 80 (Vegeu l’article d’Emili Laguna “Retrobar la natura del litoral valencià” en Mètode). Prospeccions fetes durant 2003 i 2004  per la Conselleria de Territori i Habitatge varen trobar set noves poblacions de cotonet de mar a les costes del País Valencià, tot i que són poblacions amb pocs exemplars, pel que continua en el catàleg de 2013 al Llistat d’Espècies de Flora Vigilada.

Bràctees involucrals externes tomentoses
USOS I PROPIETATS: En medicina popular s’emprava la infusió de les summitats florides per combatre el reumatisme, la retenció de líquids i la gota.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Otanthus deriva del grec "ous, otos" orella, i de “ανϑοϛ ánthos” flor, per la corol·la que sembla una petita orella. L’epítet específic maritimus significa marítim, marí, perquè apareix a les platges en zones de costa.

Forma part de les espècies incloses a diversos catàlegs d’espècies amenaçades com el Catàleg Balear, la Flora protegida del Principat, el Catàleg d’espècies amenaçades del Principat d’Astúries.

Linné va descriure aquesta planta i la va publicar amb el nom de Filago maritima (Basiònim) en Species Plantarum 2: 927. 1753. (1 May 1753). En la segona edició hi va canviar l’adscripció i la va anomenar Athanasia maritima en Species Plantarum, Editio Secunda 2: 1182. 1763. Finalment amb el nom d’Otanthus maritimus va ser descrita per Hoffmanns. & Link i publicat en Flora portugaise (...) II. 365 (1809).

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...