Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 12 de març del 2018

Trisetaria panicea (Lam.) Paunero

NOMS: Francès: Trisète à feuilles de pànic. Italià: Gramigna minore. Gramigna dell’Appennino. Anglès: Oat-grass. Alemany: Hirsen-Goldhafer.

Flors en panícules amplament cilíndriques
SINÒNIMS: Trisetum paniceum (Lam.) Pers.; Avena panicea Lam.

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània occidental

HÀBITAT: Hordeion leporini. Thero-Brachypodietea. Creix a les vores de camins, cultius de secà i llocs eixuts. Fins els 1000 metres d’altitud.

Herba cespitosa pubescent de fins 60 cm d'alçada
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Gramínia anual cespitosa, pubescent que pot arribar als 50-60 cm d’alçada, erectes o geniculats

Fulles cobertes de pèls fins
Fulles pubescents i ciliades amb beina foliar pilosa, limbe linear i pla; lígula membranàcia i curta

Arestes rectes o poc corbades
Flors en panícules ovoides o amplament cilíndriques, amb espícules de 4-6 flors; gluma inferior més curta que la superior; aresta recta o poc corbada inserida en el quart superior del lemma. Floreix d’abril a juliol.

Fruit en cariopsi

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les flors de les gramínies són generalment hermafrodites; amb periant nul o, com a màxim amb dues o, de vegades, tres petites peces escamoses anomenades glumèl·lules; androceu de tres estams; gineceu d'ovari unilocular i amb dos estigmes plomosos. Tancant la flor, hi ha dues bràctees anomenades glumel·les; la glumel·la inferior o lemma està ben desenvolupada i sovint presenta una aresta; la glumel·la superior o pàlea és membranosa i de vegades molt reduïda.

Lígula membranosa i curta

USOS I PROPIETATS: No n’hem trobat

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Trisetaria, com el del sinònim, Trisetum, deriva del llatí "tris" tres, i de "seta" seta, és a dir, amb tres setes, per l’aspecte de l’espigueta. L’epítet específic panicea ve de “panicum” el gènere del mill, semblant al mill.

Trisetaria panicea és considerada una de les gramínies més al·lergògenes, si més no, del centre peninsular.

Trisetaria panicea va ser descrita per Elena Paunero i publicada en Anales del Jardín Botánico de Madrid 9: 524. 1950. El basiònim Avena panicea va ser descrit per J. B. Lamarck i publicat en Tableau Encyclopédique et Methodique ... Botanique 1: 202. 1791[1792].

Família Gramineae (Poaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...