Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 27 de març del 2018

Washingtonia robusta H.Wendl.

NOMS: Washingtònia robusta. Palmera robusta. Castellà: Palmera mexicana. Palmera de abanico mejicana. Èuscara: Mexikoko palmondo. Gallego: Palmeira de abano mexicana. Portuguès: Palmeira-de-leque-do-méxico. Palmeira-de-saia. Francès: Palmier du Mexique. Palmier chiffon á poussier du ciel. Anglès: Washington Fan-palm. Skyduster palm. Alemany: Mexikanische Fächerpalme. Xinès: hua sheng dun zong.

Capçada de Wasingtonia robusta amb les fulles palmades
SINÒNIMS: Neowashingtonia robusta (H. Wendl.) A. Heller; Pritchardia robusta (H. Wendl.) Schröt.; Washingtonia gracilis Parish.

DISTRIBUCIÓ: Amèrica del nord

HÀBITAT: Cultivada com ornamental. Procedent del nord de Mèxic, a la zona de Sonora. Suporta la sequera i els sòls pobres però menys que la seua germana Washingtonia filifera.

Tronc fi i esvelt
FORMA VITAL: Macrofaneròfit : segons la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, faneròfit amb les gemmes persistents situades a més de 2 m d'alçada.

DESCRIPCIÓ: Palmera hermafrodita amb un estípit de color marró, estret, que pot assolir els 30 metres d’alçada i va fent-se més estret quant més amunt, i que manté les fulles velles marcides durant molt de temps cobrint el tronc.

Fulles de fins un metre de diàmetre amb llarg pecíol
Fulles costapalmades de fins un metre de diàmetre amb folíols dividits fins la meitat en segments amb l’àpex bífid. Pecíol d’un metre amb dents corbades als marges

Inflorescències que poden assolir els tres metres de llargues
Flors en inflorescències que surten entre la base de les fulles que poden arribar als tres metres de longitud, són penjants i porten nombroses flors petites de color crema. Floreix a la primavera.

Fruits en drupa menuda de color negrós
Fruit en drupa ovoide de color negrós, d’uns 8 mm de diàmetre.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: L’espècie Washingtonia robusta és confon amb facilitat amb Washingtonia filifera perquè les diferències són subtils. W. robusta té el tronc o estípit més prim amb fissures menys marcades; les fulles més petites, doncs no sobrepassen el metre, i les fulles velles a penes tenen fils. Cal tenir en compte que de joves és quasi impossible diferenciar-les i, a més a més, s’hibriden amb facilitat i produeixen exemplars amb característiques intermèdies.

USOS I PROPIETATS: És una palmera molt ornamental pels seus troncs prims i esvelts, de vegades corbats, plantades solitàries, en grups o en alineacions.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El gènere Washingtonia està dedicat al primer president dels Estats Units d’Amèrica, George Washington (1732-1799). L’epítet específic robusta deriva del llatí “robur” roure, sòlid, del qual deriva “robustus” amb el significat de robust, vigorós, amb força, pel fort creixement que caracteritza aquesta espècie.

Alineació de W. filifera on s'ha colat una W. robusta 
Al Jardí de Vivers de València hi ha una alineació de washingtònies filíferes entre les quals es va “colar” una Washingtonia robusta, el que ens permet veure clarament les diferències entre les dues espècies. Contràriament al que podríem pensar, la W. robusta és la més prima i delicada que destaca entre les W. filifera.

Les primeres llavors de W. robusta  arribaren a Europa a la dècada de 1880, pocs anys després que les de W. filifera.

Dins de la qualificació d’al·lèrginitat de les plantes ornamentals, entre el 0 i el 10, les Washingtonia tenen un 3, és a dir, que deixen caure poc pol·len.

Washingtonia robusta va ser descrita per Hermann A. Wendland, i publicada en Garten-Zeitung. Monatsschrift für Gärtner un Gartenfreunde 2: 198. 1883.

Família Palmae (Arecaceae)

2 comentaris:

  1. Amb lo boniques que son les palmeres!!
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina
  2. Gracias amigo Casanova, tienes un maravilloso blog que tengo que mirar con mucha calma, me encanta, mis más sinceras Felicitaciones. Disculpa si no te escribo en catalán o valenciano ya que no lo se escribir.
    Un cordial saludo

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...