Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 16 d’agost del 2011

Heliotropium europaeum L.


NOMS: Girasol, herba berruguera, malgirasol, passerelles, cua d’escorpí, blets blancs. Occità: Erbo di toro, Mourello bastardo, Èrba de verruga. Cast. Girasol, heliotropo, hierba berruguera, verrucaria, hierba de la disenteria. Gall. Erva das verrugas, herba da disenteria. Basc. Gireguzki, suharrostro, gireguzquia. Port. Erva verruga, herba da disenteria. Francès: Herbe de saint fiacre, Héliotrope commun, Héliotrope d'europe, verrucaire. Italià: Eliotropio selvatico. Erba porraia. Anglès: Common heliotrope, European heliotrope, european turnsole. Alemany: Sonnenwende. Holandés: Europese Heliotroop

Flors d'herba berruguera
SINÒNIMS: Heliotropium pycnanthum P.Candargy

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Camps de cultius, solars abandonats, llocs trepitjats ruderalitzats

Tota la planta té un color grisos degut als pèls que la cobreixen
FORMA VITAL: Teròfit: planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ:  Planta grisosa, per la pilositat que cobreix la tija i les fulles, erecta i molt ramosa que pot arribar als 60 cm. És anual i desprèn mala olor.

Fulles peciolades, esparses, amb el marge sencer
Fulles simples, esparses, de ovades a el·líptiques amb pecíol, la base arrodonida i enteres. 

Corol·la amb cinc pètals soldats format un tub que acaba amb cinc lòbuls
Flors  en inflorescència terminal característica en forma d’escorpí amb floretes blanques de 2 a 4 mm, totes en la part superior de la inflorescència, en dos files, mirant al sol. Sèpals lineals estretament triangulars, sense bràctees i amb pèls. Corol·la amb cinc pètals soldats a la base formant un tub i acabat en cinc lòbuls. Cinc estams soldats al tub de la corol·la dels que només es veuen les anteres i un estigma. Floreix de març a novembre.

Ací podem veure varies etapes de maduració del fruit
Fruit en càpsula glabra o pubescent i rugosa, dins el calze persistent, amb quatre llavoretes.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Quan en la inflorescència totes les flors surten al mateix costat i esta recargola en forma de cua d’escorpí s’anomena “cincí”, com en el cas del Heliotroìum

El nom popular d'herba berruguera fa referència al seu l'ús per llevar berrugues
USOS I PROPIETATS: Conté l’alcaloide, la cinoglosina, que és tòxic.
S’utilitzava contra les berrugues en forma d’emplastre. 

Cincí d'Heliotropium europaeum
SABIES QUE... El nom del gènere deriva del grec Hèlios que significa sol i trópein, que significa girar-se;  fa referència al fet que les flors només apareixen a la cara de la planta que dóna al sol. El nom específic europaeum és un epítet geogràfic que fa referència a Europa.
D’antic es creia que era bona contra les picadures de l’escorpí, potser per la forma de la inflorescència, però ara sabem que és fals.
Es deia que si dibuixaves amb la planta un cercle al voltant d’una serp, esta no sortiria del cercle i per matar-la només caldria tirar-li damunt un poc d’aquesta herba.
Diu Laguna que “si con la tal hierba se atapan los hormigueros, morirán todas las hormigas”.

Família Boraginaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...