Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 31 d’agost del 2011

Potentilla reptans L.


NOMS: Cinc en rama. Lloraga. Poteta de colom. Brasadera. Gram negre. Gram porquí. Peu de crist. Maduixera borda. Peu de rata. Peucrist. Peutrist. Gram de porc. Fragassa. Mà de Crist. Occità: Cincanetto, Pata de galina, Pato de galino, Pato-de-loup, Èrba de cinc fuèlhas. Cast. : Cinco en rama. Pie de cristo. Pie de gallina. Loraca. Mermasangre.  Basc: Zaingorria. Bostorria. Bost-ostotakoa. Zaibel. Gall. Soldabrava. Francés: Herbe à cinq feuilles. Main-de-Mars. Potentille rampante. Italià: Erba pecorina. Fragolaria.  Anglés: Creeping Cinquefoil. Five-finger Blossom. Five-leaf Grass. Alemany: Gemeines-Fünffingerkraut. Kriechendes Fingerkraut. Holandés: Vijfvingerkruid.

Flor de potentilla amb els cinc pètals lliures
SINÒNIMS: Potentilla procumbens auct. Iber.

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica

HÀBITAT: Potentillo-Polygonetalia. Plantaginetalia majoris. Llocs humits, jonqueres, fonts, séquies, vores de cursos d’aigua, fins els 1700 metres d’altitud.

Tiges estoloníferes de fins 80 cm de llargària
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba que estén les seues tiges, de fins 80 cm, i fulles cobrint el substrat formant una catifa atapeïda. Les tiges són estoloníferes, és a dir, que trauen brots laterals, llargs i prims, i que arrela en el nusos, donant lloc a nous individus. 

Fulles palmades amb cinc folíols dentats
Fulles palmades, amb un llarg pecíol, formades per cinc folíols que naixen del mateix punt, amb el marge retallat en dents i pèls curts.

Les flors tenen 20 estams amb les anteres grogues
Flors hermafrodites, solitàries i grogues, entre 1,5 i 3 cm de diàmetre, sobre un gran peduncle que naix de l’axil·la de les fulles. El calze està format per cinc sèpals i envoltat per un calicle, és a dir, un embolcall en forma de calze que naix sota el calze veritable. Corol·la amb cinc pètals lliures més llargs que els sèpals. 20 estams. Ovari súper amb un estil filiforme. Floreix a l’hivern i primavera.

Núcula coberta pel calze persistent. Podem veure el calicle amb claredat
Fruit és una núcula rugosa: un fruit sec, indehiscent i amb un a sola llavor.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: En algunes espècies, com en aquesta, apareix un fals calze que s’anomena calicle o epicalze. Normalment és un verticil, que pot ser de diferent procedència (bràctees, fulles, estípules), i envolta el vertader calze. 

Flors solitàries al final d'un llarg peduncle
USOS I PROPIETATS: Les tiges subterrànies i les arrels són astringents i la seva infusió s’empra, mitjançant gàrgares, contra les irritacions de la gola i les angines. Aquesta decocció també s'aplica amb compreses a ferides o irritacions de la pell, ja que té propietats cicatritzants i antisèptiques.
Les fulles tendres poden menjar-se en amanida

SABIES QUE... el nom genèric de Potentilla procedeix del llatí potens, -entis que significa potent, poderós, fent referència a les seues propietats tòniques i astringents. El nom específic reptans és per l’hàbit reptant de les tiges. 

Família Rosaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...