Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 1 d’octubre del 2011

Sedum sediforme (Jacq.) Pau


NOMS: Raïm de pastor. Arròs. Arròs de pardal. Crespinell.  Crespinella. Pinyons de rata. Raïm de bruixa. Raïm de gat. Raïm de llop. Herba de la roca. Pa d’Audel. Matafoc, Matafoc de teulat.  Cast.  Arroz de moro. Hierba puntera. Uña de gato. Uguetas. Trigo pollo. Port. Erva pinheira.  Francés: Orpin élevé. Orpin blanc jaunâtre. Orpin de Nice. Sédum de Nice. Italià: Borracina di Nizza. Anglés: Pale Stonecrop. Alemany: Nizza-Mauerpfeffer

Les flors del raïm de pastor tenen entre 5 i 8 peces per verticil
SINÒNIMS: Sedum altissimum  Poir;   Sedum nicaeense All.;  Sempervivum sediforme Jacq.

Observacions: L'espècie és extremadament variable i al nostre territori es diferencien dues varietats: la var. sediforme i la var. dianium.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

Hi ha una diferència apreciable entre les tiges fèrtils i les vegetatives
HÀBITAT: Rosmarino-Ericcion. Teulades, murs, escletxes de roques, marges de bancals, doncs necessiten molt poca terra per viure, i en llocs eixuts i assolellats.

FORMA VITAL: Camèfit: Són els vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les seves gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Herba amb la base de les tiges lignificada que poden arribar als 60 cm d’alçada. Té tiges fèrtils més llargues i amb les fulles més petites i separades que les tiges vegetatives que poden ser postrades i amb les fulles imbricades en cinc files. 

Fulles carnoses i imbricades en espiral
Fulles carnoses i acabades en punta, esparses i disposades en espiral i imbricades, com les teules d’una teulada. Sense pèls i glauques. 

Sèpals i pètals lliures d'un groc blanquinós
Flors en inflorescències que s’obrin en varies branques a mode de radis corbats cap a fora. Flors hermafrodites, i tenen entre cinc i vuit peces per verticil, amb curt pedicel. Sèpals lliures d’un blanc verdós. Entre 5 i 8 pètals grocs o blanquinosos, també lliures. Doble nombre d’estams que de pètals, distribuïts en dos verticils. Ovari súper amb tants estils com pètals. Floreix a finals de la primavera i principi d’estiu.

Plurifol·licles de raïm de pastor
Fruit  en plurifol·licle erecte

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: un fol·licle és un fruit sec monocarpel·lar que s'obre per una sola fissura longitudinal, corresponent a la sutura ventral del carpel. Un plurifol·licle és  doncs, un fruit pluricarpel·lar on cada carpel es converteix en un fruit en forma de fol·licle de tal manera que s'origina un conjunt de fruits polisperms i secs més o menys reunits per la base.

Inflorescència amb varies branques radials corbades cap a fora
USOS I PROPIETATS: S’empra en jardineria per decorar rocalles i bordures per la capacitat d’adaptar-se a terrenys pobres i eixuts.
Medicinalment ha estat emprat  com un gran antiinflamatori bucal, gàstric i hepàtic. Com a antinflamatori bucal, especialment per a alleugir les llagues de la boca, xacant les fulletes i aplicant-ne el suc damunt. El raïmet de pastor picat és un excel·lent vulnerari per a posar damunt de les ferides lletges, les punxades, picades, rojors i inflamacions de la pell.
El raïm pastor se’n fa en salmorra, com les olives, i es fa servir d’aperitiu.

SABIES QUE... el nom genèric Sedum procedeix del nom que rebien varies espècies de crassulàcies a l’antiguitat.
Diu una cançò popular: “Que coses més bones que cria el Senyor, per dalt les teulades raïms de pastor”.
Podeu llegir un magnífic article de Joan Pellicer i Bataller sobre el raïm de pastor en Mètode. cat.

Família Crassulaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...