Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 4 d’octubre del 2011

Epilobium hirsutum L.


NOMS: Epilobi. Epilobi hirsut. Mata jaia. Niella de rec. Occità: Erbo de sant antoni . Cast. Adelfilla pelosa. Clavelillos de San Antonio. Hierba de san Antonio. Laurel de San Antonio. Rosadelfilla. Basc: Gailora. Gall. Herba de San Antón. Francés: Épilobe hirsute, Épilobe hérissé, Épilobe velu, Épilobe à grandes fleurs. Italià: Garofanino d'acqua. Viole di palude.  Anglés: Great Hairy Willowherb. Kaporie Tea.  Alemany: Rauhes Weidenröschen. Rauhhaariges Weidenröschen. Zottiges Weidenröschen.  Holandés: Harig Wilgeroosje.

Flor tetràmera amb llarg hipant de l'epilobi
DISTRIBUCIÓ:  Pluriregional

HÀBITAT:  Convolvulion sepium . Vores de torrents i llocs humits, fins els 1500 metres d’altitud. Aquest exemplar del riu Cànyoles, a la zona del Remblar de Vallada (Valencia)

Planta de fins un metre d'alçada coberta de pèls
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba que por arribar al metre d’alçada, tota coberta per pèls suaus, amb tiges molt ramificades.

Fulles lanceolades, semiamplexicaules, amb pèls per les dues parts
Fulles oposades, alternes les superiors, lanceolades, sèssils i quasi rodejant la tija (semiamplexicaules) amb marge serrulat. 

L'estigma quadrífid caracteritza la flor de l'epilobi
Flors   hermafrodites, amb quatre peces per verticil (tetràmeres), Calze amb llarg hipant i quatre sèpals coberts de pèls. Quatre pètals color rosa intens amb escotadura . Vuit estams, quatre més curts que els altres quatre. Ovari ínfer en forma de tub, amb estigma acabat en quatre lòbuls (quadrífid)  Floreix a finals de la primavera i l’estiu. 

Càpsula amb les quatre valves obertes que permeten veure les llavors amb plomall blanc
Fruit  en càpsula allargada, de cinc a vuit centímetres, d’on surten les llavors amb plomall per a que el vent les disperse.  Quan la càpsula s’hi seca, les quatre valves es cargola cap enrere i alliberen les llavors plomoses.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: La flor aparenta tindre un llarg peduncle quadrangular que en realitat és un ovari allargat que s’hi transformarà en càpsula al madurar. Es tracta de l’hipant, un tàlem còncau que queda situat per sota de les altres peces florals. 

Ací podeu veure amb claredat l'hipant
USOS I PROPIETATS: Propietats astringents i emagogues. Per estudis més recents, se sap que posseeix propietats beneficioses per al tractament de problemes prostàtics, prevenció i tractament de la grip i inclús certes accions antitumorals.
En ús extern s’ha usat per al tractament de les dermatitis, faringitis, certs problemes bucals i més generalment per a ferides i úlceres superficials.
En Rússia fan un té amb les seues fulles.

SABIES QUE... el nom genèric Epilobium procedeix del grec epí, que significa damunt de, sobre; i del grec lobós, -oû, que significa lòbul. Linneo va prendre aquest nom genèric de Dillenio, que es referia a aquestes plantes dient que tenien els pètals molt vistosos inserits a dalt de l’hipant.  El nom específic, hirsutum, del llatí hirsutus, -a, -um, que significa cobert de pèls durs i aspres, en referència als pèls que cobreixen tota la planta.
El gènere Onagra (grec antic "menjar de ruc salvatge") dóna nom a la família de les Onagraceae. El nom "Onagra" fou utilitzat per primera vegada en botànica el 1587 pel fet que aquestes plantes de fulla comestible agradaven molt al ruc salvatge o hemió.

Família Onagraceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...