Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 7 d’octubre de 2011

Hypericum ericoides L.

NOMS: Trencapedres. Pinzell. Cor de roca. Pinell de roca. Cordonet.  Cast. Pinillo de oro. Corazón de peña. 

Flors de trencapedres
DISTRIBUCIÓ:  Sud i est de la Península Ibérica i nord d’Àfrica. 

 HÀBITAT: Viu en les escletxes de les roques calcàries assolellades del sud i l’est de la Península Ibèrica. Fins els 1900 metres d’altitud.

FORMA VITAL: Camèfit: són vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les seves gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

Mateta de tiges lignificades que creix a les fissures de les roques calcàries
DESCRIPCIÓ:  Mateta de fins pam i mig d’alçada, amb la base lignificada (sufruticosa) molt ramificada des de la base, amb tiges erectes. 

Fulles menudes, semblants a les dels petorrets (gènere Erica)
Fulles linears, molt menudes, com les dels brucs del gènere Erica (petorrets) però de color verd cendrós. Naixen quatre per nivell (verticil) i tenen glàndules translúcides amb olis essencials que són visibles amb una bona lupa. 

Podem veure el pistil amb tres estigmes
 Flors en petits ramillets a l’àpex de les rametes. Calze de cinc sèpals amb glàndules negres al marge. Corol·la amb cinc pètals grocs amb glàndules com el calze però molt més xicotetes. Ovari súper, un pistil amb tres estigmes. Floreix a l’estiu, de juny a l’agost.

Càpsula amb tres septes
Fruit en càpsula amb septes

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El gènere Hypericum té la particularitat de tindre espècies proveïdes de glàndules, és a dir, d’una cèl·lula o conjunt de cèl·lules aïllades o agrupades en un òrgan determinat (sèpal, pètals, fulla, etc.), amb la propietat de produir un o més líquids que actuen fora d'elles. Els olis essencials que segreguen aquestes glàndules són els responsables de les seues virtuts medicinals. 

Flors pentàmeres hermafrodites
USOS I PROPIETATS: En medicina popular s’ha emprat contra el mal de pedra però en realitat ha de tindre les mateixes propietats que la seua germana el pericó groc.

SABIES QUE... Segons Linneo el genèric Hypericum procedeix del grec hyper, que significa sobre y eikon,  -onos, que significa imatge, perque les plantes del gènere estan per damunt de tot el que podem imaginar, per la gran reputació com a plantes medicinals. L'epítet específic ericoides ve per la forma de les fulles paregudes a les del gènere Erica.

Família Guttiferae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...