Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 22 d’octubre del 2011

Tragopogon dubius Scop.


NOMS: Barbeta. Inflabous. Salsifí.  Cast. Salsifí. Hierba cabruna. Francès: Salsifis douteux.  Italià: Barba-di-becco a tromba. Anglés: Western Salsify. Yellow Salsify. Goat's Beard. Alemany: Großer Bocksbart. Holandés: Bleke Morgenster.

Capítol de barbeta amb les bràctees més llargues que les lígules
SINÒNIMS: Tragopogon pratensis subsp. dubius;   Tragopogon major Jacq.

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: (ecozona holàrtica) fa referència als hàbitats que es troben a travès del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Brachypodion phoenicoidis, Dauco-Melilotion. Creix als boscos secs, i comunitats rurals, sobre terrenys assolellats i nitrificats. Fins els 1700 metres d’altitud.

Herba erecta de fins 50 cm d'alçada
FORMA VITAL: Teròfit (Hemicriptòfit): planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ:  Herba erecta de fins 50 cm d’alçada

Fulles que abracen la meitat de la tija (semiamplexicaules)
Fulles alternes, estretes i amb punta llarga, semblant a les fulles de les gramínies, abraça si més no la meitat de la tija (semiamplexicaule).

Flors grogues, ligulades i am l'estil obscur
Flors grogues, ligulades amb l’estil obscur; capítol solitari amb receptacle format per 8-12 bràctees més llargues que les flors, triangulars i amb punta llarga; peduncle fistulós i engrossit a la part superior. Floreix de maig a l’agost.

Si amplieu l'imatge veureu els aquenis muricats (amb puntes amples i curtes)
Fruit en aquenis amb la superfície coberta de puntes curtes i amples a la base (muricats), cilíndrics i amb plomall (papus).

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: de vegades les tiges d’algunes herbes no són massisses sinó que presenten un canal interior, com les canyes, aleshores hom diu que la tija és fistulosa.

USOS I PROPIETATS: No n’he trobat 

Alguns dels noms vulgars fan referència al paregut amb una barba de cabra
SABIES QUE... El nom genèric Tragopogon ve del grec tragos, que significa cabra i de pogon que significa barba, per la forma del  capítol tancat que sembla una barba de cabra. L’epítet específic dubius significa dubtant, i fa referència a la dificultat d’identificació.

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...